Αεροπλάνο της EasyJet από το Λονδίνο για τη Ρόδο παραλίγο να συγκρουστεί με drone

- Advertisement -

Σύγκρουση με drone παραλίγο να είχε αεροπλάνο της Easyjet, που βρισκόταν στα 16.000 πόδια, ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από το Γκάτγουικ για τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη Sun, το περιστατικό έγινε στις 5 Ιουλίου 2022, στις 8:55 πμ. Το Airbus A320, με 180 επιβάτες, βρισκόταν πάνω από την ακτή του Κεντ στα 16.000 πόδια, οι πιλότοι διαπίστωσαν κάτι ασυνήθιστο. Ειδικότερα, είδαν μια συσκευή μαύρη και κυλινδρική, που πήγαινε προς αυτούς, ενώ το αεροσκάφος πετούσε με ταχύτητα 400 μίλια την ώρα, 20 μίλια δυτικά του Ντοβέρ.

Ο ένας κυβερνήτης άκουσε έναν γδούπο και φοβήθηκε ότι το drone χτύπησε το αεροσκάφος. Ειδικότερα, το drone πέταξε από το κάτω μέρος της καμπίνας. Όπως έδειξε ωστόσο επιθεώρηση που έγινε στο εξωτερικό μέρος της καμπίνας, όταν προσγειώθηκε στην Ελλάδα, δεν υπήρξε εν τέλει σύγκρουση.

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone, είναι τα 400 πόδια. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο drone πέταξε 40 φορές ψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

Τι είπε ο κυβερνήτης

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: «Παραλίγο να χτυπήσουμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μιλάμε για λιγότερο από τρία μέτρα. Δεν νομίζουμε ότι το χτυπήσαμε, ακούστηκε ένας μικρός θόρυβος, θα επανέλθουμε».

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν χτυπήσαμε το drone. Πιθανότητα ο θόρυβος που άκουσε ο πρώτος αξιωματικός ήταν πιθανότατα από το εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους» είπε ο κυβερνήτης μετά την εξέταση του αεροσκάφους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα ενήργησε σύμφωνα με τις συνήθεις επιχειρησιακές διαδικασίες της, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε κίνδυνος στην ασφάλεια της πτήσης. Πάντως, ο χειριστής του drone θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για διακινδύνευση της ασφάλειας αεροσκάφους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ