Βίντεο απο το Drone της ΕΛ.ΑΣ με τον εντοπισμό 300 κιλών κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες

- Advertisement -

Επιπλέον 300 κιλά κοκαΐνης εντόπισε η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε φορτίο με μπανάνες προερχόμενο από την Κολομβία. Το φορτίο αυτό φαίνεται πως αποτελεί ένα τμήμα από μια μεγάλη επιχείρηση εμπόρων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό και την Ιταλία.

Το άλλο τμήμα του συνολικού φορτίου κοκαΐνης είχε ήδη εντοπιστεί από τις ιταλικές αρχές στα τέλη Απριλίου, όπως τότε είχε αποκαλύψει η «Ζούγκλα».

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες είναι τελικά Άγγλοι και εμπλέκονται στο φορτίο των 654 κιλών κόκας το οποίο είχε προορισμό τη Θεσσαλονίκη και εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές σε λιμάνι της Καλαβρίας στα τέλη του Απρίλη. Για το συγκεκριμένο φορτίο η «Ζούγκλα» είχε από την πρώτη στιγμή εκτενές ρεπορτάζ, με τις ιταλικές αρχές να διευκρινίζουν πως ερευνούσαν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την εμπλοκή της Ιταλικής Μαφίας, αφού το λιμάνι όπου εντοπίστηκε το φορτίο των ναρκωτικών ελέγχεται από την Ντράγκετα (Μαφία της Καλαβρίας).

Δείτε το βίντεο από το DRONE της ΕΛ.ΑΣ:


Τις τελευταίες ώρες βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 4 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 200 κιλά κοκαΐνης. Επισημαίνεται πως τα ναρκωτικά σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις ήταν κρυμμένα σε φορτία με μπανάνες και ακολουθούσαν συγκεκριμένες διαδρομές.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ζούγκλα», οι ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν με τις ιταλικές στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη ενός ευρύτερου διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών. Η συνεργασία ήταν τόσο στενή, που οι Ιταλοί επισκέφθηκαν την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει από κοντά εκτίμηση της κατάστασης, ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός των δράσεων.

Όπως τόνισε στη «Ζούγκλα» Ιταλός αξιωματικός που συμμετείχε στην επιχείρηση, τελικά δεν προκύπτει εμπλοκή της Ντράγκετα στο συγκεκριμένο φορτίο, αλλά ούτε και συνεργασία με το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών που δρουν σε διεθνές επίπεδο, επετεύχθη στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία κατασχέθηκε κοκαΐνη βάρους 300 κιλών περίπου και συνελήφθησαν τέσσερα (4) μέλη εγκληματικής οργάνωσης – διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, δύο (2) εκ των οποίων αποτελούν ηγετικά στελέχη.

Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών, εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα διυπηρεσιακής συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του γραφείου D.E.A. Αθηνών, της Guardia di Finanza Reggio Calabria – Group of Gioia Tauro, της Κεντρικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ιταλίας, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εγκληματολογικής Αστυνομίας Ιταλίας, του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Θεσσαλονίκης/Τ.Π.Κ.Ε.

Προηγήθηκε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, τις οποίες εισάγει στην ευρωπαϊκή επικράτεια αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Πιο αναλυτικά, τα παραπάνω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν χθες (9 Ιουνίου 2022) σε περιοχή του Δήμου Θέρμης, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, κατά την οποία απετράπη η διακίνηση της κοκαΐνης που είχε εισαχθεί στον λιμένα της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, σε πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία όπου διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,
πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,
κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,
2 φορητοί ασύρματοι,
2 συσκευές παρεμβολής σήματος,
2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,
1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης,
11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους, καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Από την ανάλυση των στοιχείων της υπόθεσης και από τις κατασχεθείσες ποσότητες, εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζε το κύκλωμα ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ένα από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στην προσπάθειά του να διαφύγει, αποπειράθηκε να αποσπάσει τον οπλισμό αστυνομικού, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και πέμπτου μέλους του κυκλώματος, το οποίο αναζητείται.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις ιταλικές αρχές την 11η-4-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές».


πηγή : https://www.zougla.gr/greece/article/vinteo-tis-elas-me-ton-entopismo-300-kilon-kokanis-se-konteiner-me-mpananes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ