spot_imgspot_img
spot_img

Βίντεο από drone δείχνει φάλαινες να σκοτώνουν μεγάλο λευκο καρχαρία

- Advertisement -

Πλάνα από drone που καταγράφηκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής δείχνουν τρεις φάλαινες να σκοτώνουν έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Για χρόνια, οι ερευνητές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν πώς μερικοί λευκοί καρχαρίες κατέληγαν στην παραλία, σχισμένοι και με τα συκώτια τους φαγωμένα και ποιος είναι ο λόγος της μαζικής μετανάστευσης από την περιοχή.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν δύο φάλαινες δολοφόνους να κολυμπούν στην επιφάνεια του νερού στον κόλπο Mossel της Νότιας Αφρικής. Κάποια στιγμή, μια τριτη σηκώνεται ξαφνικά από το νερό, με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία σχεδόν τριών μέτρων στο στόμα του. Το βίντεο καταγράφει τη στιγμή που το νερό γίνεται κόκκινο στην περιοχή που βρίσκεται ο νεκρός καρχαρίας. Τότε η φάλαινα που τον σκότωσε βυθίζεται ξανά.

Η Άλισον Τάουνερ, μια Νοτιοαφρικανή ερευνήτρια που μελετά τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες, είπε στο Daily Beast ότι αυτό είναι «το πρώτο στον κόσμο πλάνα από drone με φάλαινες δολοφόνους να επιτίθενται σε έναν μεγάλο λευκό καρχαρία». Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη «άμεση απόδειξη» του φαινομένου που ερευνάται στη Νότια Αφρική.

Τουλάχιστον οκτώ μεγάλοι λευκοί καρχαρίες βρέθηκαν σχισμένοι, με τα συκώτια τους φαγωμένα και τις καρδιές τους ξεριζωμένες, στα ανοικτά των ακτών του Gansbaai, στη Νότια Αφρική. Το φαινόμενο, που συνδέεται με την εξαφάνιση του είδους στην περιοχή, συνδέθηκε με την πενταετή παρουσία δύο φαλαινών δολοφόνων.

Νεκροί λευκοί καρχαρίες εμφανίζονται από το 2017. Οι επιστήμονες βρήκαν καρχαρίες με τα συκώτια τους κομμένα και τις καρδιές τους να λείπουν σε κοντινές παραλίες.

Σε αντίθεση με τα οστεώδη ψάρια, οι καρχαρίες έχουν ένα πολύ μεγάλο, λιπώδες συκώτι, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει πολλή ενέργεια και διατροφή στους επιτιθέμενους, γράφει το Live Science.

Το φαινόμενο ήταν το αντικείμενο μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου στο African Journal of Marine Science.

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει οτι ο αριθμός των μεγάλων λευκών καρχαριών στην περιοχή μειώνεται δραματικά από τότε που εμφανίστηκαν τα δύο κήτη πριν από πέντε χρόνια. Μετά από μακροχρόνιες παρατηρήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεκάδες καρχαρίες άρχισαν να αποφεύγουν την ακτή του Gansbaai όταν οι όρκες ήταν κοντά. Εξαφανίζονταν μάλιστα επί μήνες κάθε φορά, εγκαταλείποντας την περιοχή που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα και η οποία χάρη σε αυτούς είχε γίνει τουριστική ατραξιόν.

Στους έξι μήνες από την ανακάλυψη του πρώτου νεκρού καρχαρία, ο αριθμός της ημερήσιας παρουσίας τους στην περιοχή μειώθηκε από έξι σε μόλις μία. Οι καρχαρίες που διέθεταν ηλεκτρονικούς πομπούς δεν βρίσκονται πλέον στην περιοχή, καθώς εντοπίστηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά από το Gansbaai μέσα σε λίγες μέρες από την επίθεση φάλαινας δολοφόνου. Αυτή η μαζική μετανάστευση καρχαριών είχε επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: ertnews.gr

Για να κινηματογραφήσετε τα σαγόνια του καρχαρία κάτω απο το βυθό της θάλασσας, η TOPOMARKET έχει για εσάς τη λύση με τα υποβρύχια επαγγελματικά της drones.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ: https://www.topomarket.gr/el/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ