Βρετανία και Λετονία θα ηγηθούν συνασπισμού για την παροχή drones στο Κίεβο

- Advertisement -

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα, με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ότι θα τεθεί επικεφαλής μαζί με τη Λετονία ενός συνασπισμού χωρών αρμόδιου για την οργάνωση της παράδοσης στην Ουκρανία χιλιάδων drones.

Στη διάρκεια επίσκεψής του τον Ιανουάριο στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την αύξηση της βρετανικής βοήθειας, στην οποία περιλαμβάνεται φάκελος 200 εκατ. λιρών (230 εκατ. ευρώ) για την παροχή χιλιάδων στρατιωτικών drones στον ουκρανικό στρατό.

Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω αυτού του συνασπισμού, του οποίου θα ηγείται το Λονδίνο με τη Ρίγα, εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σήμερα, προτού μετάσχει στη σύνοδο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα οργανώσει την παραγωγή, περιλαμβανομένων από βρετανικές βιομηχανίες, drones «σε μεγάλη κλίμακα και σε προσιτές τιμές», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Στόχος είναι κυρίως η παραγωγή drones FPV (First person view), τα οποία «έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά επί του πεδίου μετά τη ρωσική εισβολή», διευκρίνισε το Λονδίνο. Εξοπλισμένοι με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας οι πιλότοι τους μπορούν να δουν εικόνες απευθείας από το πεδίο, σαν να βρίσκονταν μέσα στο drone.

«Θα προσφέρουμε στην Ουκρανία τις ικανότητες που έχει ανάγκη για να αμυνθεί και να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι παράνομες και βάρβαρες φιλοδοξίες του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν θα αποτύχουν», δήλωσε ο Σαπς.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνόδου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του 13 μελών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Σουηδία, χώρα υποψήφια προς ένταξη, για να υπογράψουν συμφωνία για δύο προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών και πυραύλων ώστε να αναπληρωθούν τα δυτικά αποθέματα και να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία.

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ