Βρετανία: Καταγγελίες ότι βρετανικά πανεπιστήμια συνεργάζονταν με το Ιράν για την κατασκευή drone

- Advertisement -

Kαταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες βρετανικά πανεπιστήμια συνεργάζονταν με το Ιράν σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή drone, παρά τη νομική απαγόρευση που ισχύει, ερευνά η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ρωτήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο της χώρας για το θέμα αυτό, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Jewish Chronicle.

«Αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ελέγχων εξαγωγής και αντιλαμβάνομαι ότι στελέχη του υπουργείου Εμπορίου ερευνούν αυτήν τη στιγμή τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν» στο άρθρο αυτό, είπε.

«Δεν θα ανεχτούμε συνεργασίες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο Ρίσι Σούνακ, αναφερόμενος στην εντατικοποίηση των ελέγχων γύρω από τις συνεργασίες των πανεπιστημίων στον τεχνολογικό τομέα.

Τουλάχιστον έντεκα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Κέμπριτζ και της Γλασκώβης, φέρεται ότι συμμετείχαν σε μελέτες που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές στο Ιράν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη αναλύσεις χιλιάδων άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές επιθεωρήσεις μετά το 2017, η Jewish Chronicle έγραψε ότι Βρετανοί ερευνητές εργάστηκαν για να βελτιώσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των δρόνων.

Ένα άλλο πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με Ιρανούς επιστήμονες για να δοκιμάσουν νέα συστήματα ελέγχου των δρόνων, με στόχο να βελτιωθεί ο χρόνος ανταπόκρισής τους σε «στρατιωτικές εφαρμογές».

Η Βρετανία απαγορεύει την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ιράν και επέβαλε κυρώσεις σε πρόσωπα και ιρανικούς οργανισμούς που κατηγορούνται ότι παρέδωσαν στη Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία έχει παραλάβει εκατοντάδες ιρανικά drone που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα «για επιθέσεις στο Κίεβο και για να τρομοκρατηθεί ο ουκρανικός πληθυσμός».

Τα βρετανικά πανεπιστήμια που καταγγέλθηκαν από την εφημερίδα δηλώνουν ότι στις διεθνείς συνεργασίες τους τηρούν τις ακαδημαϊκές και νομικές υποχρεώσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κατηγορείται ότι στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, εφοδιάζοντάς τη με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ