Γερμανικά ΜΜΕ: «Μικρά drone κατασκοπεύουν τις στρατιωτικές βάσεις μας και δεν κάνει κανείς τίποτα»

- Advertisement -

Αναστάτωση επικρατεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις λόγω των μυστηριωδών πτήσεων από drones, των οποίων το Βερολίνο δεν μπορεί να εντοπίσει τους χειριστές τους.

Η υπόθεση μπορεί να δείχνει απλή αλλά  δεν είναι ενώ έχει προκαλέσει εξάλλου έντονο προβληματισμό στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού που παραπαίει στις δημοσκοπήσεις.

Οι στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Γερμανία φέρεται να είναι ευάλωτες στη δράση κατασκόπων με μυστηριώδη drones και η Bundeswehr δεν έχει ιδέα ποιος τα χειρίζεται.

«Ύποπτα drones πετούν πάνω από περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης και στρατώνες της Bundeswehr κάθε εβδομάδα. Αμυντικά μέτρα έλαβαν τα στρατεύματα; Τίποτα δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής», ανέφεραν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή (7/1/2024), αναφέροντας πτήσεις από μικρά τετρακόπτερα UAV αξίας 1.000 ευρώ το ένα.

Το πρόβλημα, είναι γνωστό από τους διοικητές των στρατιωτικών βάσεων στη Γερμανία τουλάχιστον από τον Οκτώβριο 2022 και εντοπίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα στρατεύματα της Bundeswehr εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο πρώην αρχηγός της εδαφικής διοίκησης της Bundeswehr Carsten Breuer διέταξε τις μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να χρησιμοποιήσουν φορητές παρεμβολές HP 47 για να στοχεύσουν τα μυστηριώδη drones, αλλά η αποτελεσματικότητά τους «δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατή η σύλληψη ενός drone ή του χειριστή του», δήλωσε ο Nils Hilmer, υφυπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα drones περιλαμβάνουν την περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης Klietz στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου η Bundeswehr εκπαιδεύει ουκρανικά πληρώματα να χειρίζονται κύρια άρματα μάχης Leopard 1.

Σύμφωνα με τον Hilmer, μέρος του προβλήματος είναι η οριοθέτηση της ευθύνης για την άμυνα έναντι των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ των υπουργείων και ο προσδιορισμός των αμυντικών συστημάτων κατά drones και πόσο γρήγορα μπορούν να τα προμηθευτούν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Bundeswehr ίδρυσε μια ειδική ομάδα drone τον Νοέμβριο του 2023 υπό τη διοίκηση ενός στρατηγού για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά δύο μήνες αργότερα, «δεν υπάρχουν ακόμη απτά αποτελέσματα», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

«Δεν υπάρχει στρατηγική για drones. Χρειαζόμαστε μία επειγόντως», τόνισε ο βουλευτής των Πρασίνων Sebastian Schafer.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο στρατός μας χρειάζεται σύγχρονους παρεμβολείς. Χρειαζόμαστε αποτελέσματα τους επόμενους μήνες», είπε ο Hilmer.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κατασκοπεύει περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης με drones ενώ επικρατεί η απόλυτη σύγχυση», δήλωσε ο Andreas Schwarz, βουλευτής από το SPD του καγκελαρίου Olaf Scholz, για το εντεινόμενο πρόβλημα.

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tagesspiegel, ένας χειριστής drone συνελήφθη στη Σαξονία-Άνχαλτ στα ανατολικά της χώρας τον Νοέμβριο 2023 ενώ χειριζόταν ένα drone κοντά σε μια βάση της Bundeswehr, όπου ήταν παρόντες Ουκρανοί αξιωματικοί.

Η αστυνομική έρευνα απέδειξε ότι ο χειριστής του drone ήταν δημιουργός ντοκιμαντέρ και όχι κατάσκοπος.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν επιτρέπεται να πετούν σε απόσταση 100 μέτρων από οποιαδήποτε από τις περίπου 1.500 βάσεις που χρησιμοποιεί η Bundeswehr.

Ωστόσο, ο στρατός είχε προβλήματα με τη στόχευση των εισβολέων UAV, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να αποστέλλει δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Πηγή: Pronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ