Για πρώτη φορά ανεφοδιασμός μαχητικού σε πτήση από drone

- Advertisement -

Το Αμερικανικό Ναυτικό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Boeing, το MQ-25 T1, για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει μαχητικού αεροσκάφους, ανακοίνωσε η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρία. Κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στις 4 Ιουνίου, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μετέφερε καύσιμα σε ένα F/A-18 Super Hornet, «αποδεικνύοντας την ικανότητα του MQ-25 Stingray [δηλ. σαλάχι] να πραγματοποιεί τη βασική του αποστολή του ανεφοδιασμού εν πτήσει», διευκρινίζει ο όμιλος σε ανακοίνωση.

To T1 είχε ήδη πραγματοποιήσει 25 δοκιμαστικές πτήσεις για να αξιολογηθεί ταυτόχρονα η αεροδυναμική του αεροσκάφους και του συστήματος ανεφοδιασμού εν πτήσει. Αναμένεται να σταλεί έως το τέλος του έτους σε αεροπλανοφόρο στο Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, για να πραγματοποιήσει εκεί άλλες δοκιμές. Η Boeing απέσπασε το 2018 ένα συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αξίας 805 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξει το αεροσκάφος.

Θα έχει τον ρόλο του ανεφοδιαστή, που απονηώνεται και από αεροπλανοφόρα, τον οποίο έχουν σήμερα τα F/A-18, «επιτρέποντας καλύτερη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών και βοηθώντας στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής της μοίρας των αεροπλανοφόρων», σημειώνει η Boeing. Η ανάπτυξη του αεροσκάφους σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην ένταξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις στρατιωτικές δραστηριότητες, που είναι όλο και πιο συχνή.

Πηγή: Protagon.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ