Δοκιμή πρόκλησης βροχής με… drones στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα!

- Advertisement -

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πετούν στα σύννεφα και τα χτυπούν με ηλεκτρισμό για να τα «προτρέψουν» να βρέξουν πρόκειται να δοκιμαστούν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όπως γράφει το BBC, η χώρα χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία «cloud seeding», ρίχνοντας αλάτι για να ενισχύσει την υγροποίηση. Ωστόσο, με τις μέσες βροχοπτώσεις στα ΗΑΕ να είναι στα 100 χιλιοστά ετησίως, η χώρα θέλει περισσότερα.

Το 2017 η κυβέρνηση χρηματοδότησε εννιά διαφορετικά προγράμματα με 15 εκατ. δολάρια- και ένα εξ αυτών επιβλέπεται από επιστήμονες του University of Reading.

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να αλλάξει την ισορροπία του ηλεκτρικού φορτίου στα σταγονίδια των συννέφων, εξήγησε ο καθηγητής Μάαρτεν Άμπαουμ, που δούλεψε πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Όπως είπε στο BBC, σκοπός είναι να βοηθηθούν τα ΗΑΕ ως προς το θέμα των βροχοπτώσεων, δεδομένου ότι η χώρα έχει «πολλά σύννεφα». Ως εκ τούτου, το σχέδιο είναι να «πειστούν» τα σταγονίδια να συγχωνευτούν και να παραμείνουν μαζί, όπως τα στεγνά μαλλιά σε μια χτένα όταν συναντούν στατικό ηλεκτρισμό. «Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και γίνονται αρκετά μεγάλες, θα πέσουν ως βροχή» είπε χαρακτηριστικά.

Τα drones, εξοπλισμένα με ειδικά όργανα ηλεκτρικού φορτίου και αισθητήρες, θα πετούν σε χαμηλά ύψη και θα χτυπούν με ρεύμα τα μόρια αέρα. Η δοκιμή θα αξιολογηθεί, με απώτερο στόχο τη χρήση μεγαλύτερων αεροσκαφών στο μέλλον.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ