Επίτροπος Άμυνας ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει την τεχνολογία των drones

- Advertisement -

Ο Επίτροπος Άμυνας της ΕΕ, Αντριους Κουμπίλιους υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προετοιμαστεί για έναν νέο τύπο πολέμου  βασισμένο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς η Ρωσία ενδέχεται να απειλήσει άμεσα μία χώρα του ΝΑΤΟ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μιλώντας στο Sky News, ο Επίτροπος  τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής drones, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση. «Η Ρωσία μπορεί να έχει περίπου πέντε εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οπότε χρειαζόμαστε ικανότητες μεγαλύτερες από αυτές για να επικρατήσουμε», δήλωσε.

Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εξελίσσουν τις τεχνολογίες drones και θα μπορούσαν, μέσα σε λίγα χρόνια, να χτυπήσουν στρατιωτικά στόχους εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η ουκρανική εμπειρία από το μέτωπο αποτελεί πλέον οδηγό για τη σύγχρονη άμυνα. Από την εισβολή του 2022, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταστεί καθοριστικός παράγοντας στο πεδίο των μαχών.

Ο κ. Κουμπίλιους επισκέφθηκε την Ουκρανία, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών από την πρώτη γραμμή:

«Κατά μήκος της γραμμής του μετώπου μήκους 1.200 χιλιομέτρων υπάρχει μια περιοχή με το παρατσούκλι “Κοιλάδα του Θανάτου“. Τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί. Τα πάντα ελέγχονται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένα παραδοσιακό άρμα μάχης σε αυτή τη ζώνη επιβιώνει έξι λεπτά», ανέφερε.

Η Ουκρανία αναμένεται να κατασκευάσει πάνω από 4 εκατομμύρια drones μέσα στο 2025, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Ο Επίτροπος σημείωσε πως αυτή η κλίμακα παραγωγής αποτελεί ενδεικτική για το τι χρειάζονται και άλλες χώρες:

«Αν οι Ουκρανοί χρειάζονται τέσσερα εκατομμύρια για 1.200 χιλιόμετρα, εμείς χρειαζόμαστε κάτι σαν τρία εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη για ένα χρόνο, αν αρχίσει ο πόλεμος, αν έρθει η Ημέρα Χ», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Λιθουανία, η οποία μοιράζεται περίπου 900 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.»

Ο κ. Κουμπίλιους υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για ευέλικτη, γρήγορη παραγωγική βάση και όχι για αποθήκευση παλαιωμένων συστημάτων:

«Αντί να συσσωρεύουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που γρήγορα θα ξεπεραστούν, πρέπει να δημιουργήσουμε ομάδες πιλότων, μηχανικών και παραγωγών που θα μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, αν χρειαστεί. «Επί του παρόντος, μόνο δύο στρατοί στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δοκιμασμένοι στη μάχη και ικανοί να χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη: ο ένας είναι ο ρωσικός, ο οποίος σχεδιάζει νέες επιθέσεις, και ο άλλος είναι ο ουκρανικός. Επίσης επισήμανε ότι: «Πρέπει να μάθουμε από την Ουκρανία πώς να οργανώσουμε την άμυνα απέναντι σε εκατομμύρια drones και πώς να καινοτομήσουμε την αμυντική βιομηχανία».

Ακόμη την ανάγκη ταχείας αντίδρασης συμμερίζεται και ο ιδιωτικός τομέας. Ο Josef Kranawetvogl, αντιπρόεδρος της γερμανικής νεοφυούς επιχείρησης STARK, δήλωσε: «Κάθε μέρα, πρέπει να προσαρμόζεσαι. Υπάρχουν τόσο γρήγοροι κύκλοι ανάπτυξης στην Ουκρανία  δύο ή τρεις εβδομάδες, και μετά έρχεται κάτι νέο, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος γι’ αυτό».

Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασε και ο Jan-Hendrik Boelens, διευθύνων σύμβουλος της Alpine Eagle, που αναπτύσσει drones αναχαίτισης που δήλωσε ότι: «Κατά την άποψή μου, δεν είμαστε απολύτως έτοιμοι», είπε αναφορικά με την ετοιμότητα των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Έχουμε πολλές ιδέες και πολλές εταιρείες που είναι έτοιμες να παραδώσουν drones. Αυτό στο οποίο δεν είμαστε καλοί είναι να βάλουμε αυτά τα πράγματα σε πραγματικές επιχειρήσεις, στην πρώτη γραμμή».

Η Γερμανία, από την πλευρά της, υπόσχεται αυξημένες επενδύσεις στην άμυνα. Σχέδια που παρουσιάστηκαν πρόσφατα περιλαμβάνουν ενίσχυση των μη επανδρωμένων συστημάτων και των μέσων αντιαεροπορικής άμυνας.

Επίσης το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, αν και δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, επιβεβαίωσε την υπογραφή δύο συμβάσεων για επιθετικά drones δηλώνοντας ότι : «Προμηθεύουμε όχι μόνο λίγες αλλά αρκετά μεγάλες ποσότητες και τα δοκιμάζουμε απευθείας με τα στρατεύματα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι και η Γερμανία, όπως και η ΕΕ συνολικά, δίνουν έμφαση στην ευελιξία και την ταχύτητα παραγωγής έναντι της αποθήκευσης ξεπερασμένων τεχνολογιών.

Τέλος υπενθυμίζεται πως τον Μάιο εγκρίθηκε ευρωπαϊκό δανειακό πακέτο 150 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ