Εργαστήρια δεξιοτήτων και drone στο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

- Advertisement -

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στη θεματική ενότητα «Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, επιστημονική-υπολογιστική σκέψη» οι μαθητές/τριες του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου με ερευνητικό πνεύμα και διάθεση δημιουργικότητας βίωσαν μια διαφορετική μαθησιακή εμπειρία.

Μετά από πρόσκληση της διευθύντριας Σοφίας Κανταράκη επισκέφτηκαν το σχολείο ο μηχανολόγος μηχανικός Νίκος Μελισάς και ο φυσιοθεραπευτής Νέαρχος Καρτσίνης, προκειμένου να παρουσιάσουν στα παιδιά τον εξοπλισμό και την κατασκευή drone, που οι ίδιοι ερασιτεχνικά αλλά με μεράκι και ίδια έξοδα κατασκεύασαν.

Η απασχόληση με τέτοιες δημιουργικές δραστηριότητες αλλά και το συγκεκριμένο παράδειγμα νέων παιδιών, μπορεί να δώσει στους εφήβους τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής διασκέδασης μακριά από την οθόνη του κινητού. Ως έννοια ο μοντελισμός αποτελεί μια βιωματική και διεπιστημονική δραστηριότητα, που θα μπορούσε να προωθείται στο σχολείο. Η διαδικασία κατασκευής μοντέλων μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά για την εμπλοκή μαθητών με κατασκευή αντικειμένων.

Διάφορα projects με διαβάθμιση δυσκολίας μπορούν να πραγματοποιούνται από τους μαθητές μαθαίνοντας στην πράξη τη μεθοδολογία έρευνας και τεκμηρίωσης. Τα οφέλη μιας τέτοιας μαθησιακής προσέγγισης υπερβαίνουν τον γνωστικό τομέα, καθώς βασίζονται στην κινητοποίηση για μάθηση, αποδεικνύοντας στην πράξη την χρησιμότητα πολλών δεξιοτήτων και γνωστικών εργαλείων και ενισχύοντας τη δράση μέσα από την έρευνα.

Επίσης, ο μοντελισμός ως συνδυασμός ασχολιών και χόμπι, τέχνης και αθλήματος μπορεί να προσφέρει στους μαθητές/τριες ψυχαγωγία σε συνδυασμό με γνώση, αλλά και ως κοινωνική επαφή μεταξύ τους με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Οι μαθητές ενθουσιασμένοι από την παρουσίαση αλλά και τη συζήτηση ισχυρίστηκαν ότι με την πρώτη ματιά κάποια υλικά μπορεί να φανούν άχρηστα στην καθημερινότητά μας, με τον μοντελισμό όμως αποκτούν ανεκτίμητη αξία, άλλωστε η δημιουργικότητα είναι κομμάτι της ζωής τους.

Πηγή: Magnesianews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ