Η Ελλάδα αποκτά νέα drones: Συμβόλαιο με τη Safran για προμήθεια Patroller

- Advertisement -

Νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones- UAV) θα αποκτήσει η Ελλάδα, μέσω συμβολαίου της NATO Support and Procurement Agency (NSPA) και της γαλλικής Safran Electronics & Defense. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της NSPA, o Ελληνικός Στρατός της είχε αναθέσει την αναβάθμιση των συστημάτων (drones) SPERWER μέσω συμβολαίου με τη Safran.

Το νέο drone που θα αποκτήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι το Patroller.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της NSPA, ενσωματώνει μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων πολλαπλών αισθητήρων για αποστολές συλλογής πληροφοριών. Τον Φεβρουάριο του 2023 έγινε το πρώτο «tactical drone system» που πιστοποιήθηκε επίσημα στο πρότυπο αξιοπλοΐας του ΝΑΤΟ STANAG 4671, το οποίο αντιστοιχεί σε drones σταθερών πτερύγων βάρους άνω των 150 κιλών.

«Μέσω αυτού του συμβολαίου η NSPA θα δώσει τη δυνατότητα στον Ελληνικό Στρατό τη δυνατότητα για μεγαλύτερο εύρος αποστολών παρατήρησης/ παρακολούθησης, από υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων μέχρι επιτήρησης θάλασσας και συνόρων» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δεν αναφέρονται άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία, η οποία έκλεισε στο πλαίσιο το Paris Air Show. 

To Patroller έχει δυνατότητα πτήσης 15 ωρών και μεταφοράς φορτίου 210 κιλών. Η «οροφή» του είναι τα 16.000 πόδια, με την ταχύτητά του να μπορεί να φτάσει τα 200 χλμ/ ώρα. Έχει τη δυνατότητα να φέρει και όπλα (κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες).

Πηγή: Huffingtonpost.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ