Η εταιρεία κατασκευής των drones Bayraktar δωρίζει ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στη Λιθουανία

- Advertisement -

Η τουρκική εταιρεία κατασκευής μαχητικών drones Bayraktar ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσφέρει στη Λιθουανία ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, οι κάτοικοι της οποίας κινητοποιήθηκαν συγκεντρώνοντας χρήματα για να αγοράσει η χώρα ένα από αυτά τα drone για να υποστηρίξει την Ουκρανία εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Η ιδιωτική εταιρεία Baykar, με επικεφαλής τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και τον αδερφό του, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, πρότεινε τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από Λιθουανούς να σταλούν στους Ουκρανούς ως ανθρωπιστική βοήθεια.


«Ο λαός της Λιθουανίας έχει συγκεντρώσει με αξιότιμο τρόπο κεφάλαια για να αγοράσει ένα Bayraktar για την Ουκρανία. Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό, η Baykar αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν ένα Bayraktar TB2 στη Λιθουανία και ζητά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν να σταλούν στην Ουκρανία ως μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας», ανακοίνωσε η εταιρεία στο Twitter.

Οι Λιθουανοί συγκέντρωσαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα σε μια δημόσια προσπάθεια να αγοράσουν ένα στρατιωτικό drone για την Ουκρανία, ώστε να στηρίξουν τη χώρα καθώς αμύνεται στη ρωσική εισβολή.

Τα χρήματα που χρειάζονταν για την αγορά του Bayraktar TB2 συγκεντρώθηκαν σε 3,5 ημέρες σε αυτή τη μικρή βαλτική χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ήταν για χρόνια υπό σοβιετική κατοχή.

Από την πλευρά του, το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε, επίσης στο Twitter, ότι «η Τουρκία θα δωρίσει στη Λιθουανία ένα Bayraktar για την Ουκρανία και θα διασφαλίσουμε ότι αυτό το μαχητικό drone είναι πλήρως οπλισμένο πριν τη μεταφορά του στην Ουκρανία».

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι ο υφυπουργός του, Βίλιους Σεμέσκα, συμφώνησε για αυτό την Τετάρτη στην Άγκυρα με την Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB).

«Πήγαμε στην Τουρκία για να συμφωνήσουμε τους όρους για την αγορά του drone, αλλά μας ετοίμασαν την πιο ευχάριστη δυνατή έκπληξη», ανέφερε ο Σεμάσκα.

Η Λιθουανία επιζητεί επίσης να αγοράσει ένα Bayraktar ή ένα παρόμοιο drone για τον δικό της στρατό, συμπλήρωσε ο Σεμάσκα στο Reuters. «Ψάχνουμε για ένα TB2, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ένα TB3 ή άλλο drone οπλισμένο με πυραύλους», είπε.

Η Baykar θα παραδώσει το drone μέσα σε λίγες εβδομάδες. Θα είναι βαμμένο στα χρώματα της σημαίας της Λιθουανίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο.

Η Τουρκία απέχει μέχρι στιγμής από το να ανακοινώσει δημόσια τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο. Η Άγκυρα, η οποία έχει καλούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο, όσο και με τη Μόσχα, δεν είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία είναι εξοπλισμένη η Ουκρανία, αναπτύχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της ρωσικής εισβολής και, σύμφωνα με το Κίεβο όπου ένα τραγούδι τα τιμά, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα τρομακτικά για τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Κίεβο έχει αγοράσει στο παρελθόν δεκάδες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.

«Δυσκολευόμαστε αυτή τη στιγμή να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τα Bayraktar, χωρίς να σχολιάσει τη δωρεά, την ώρα που η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αυτή η απόφαση της τουρκικής εταιρείας προς όφελος της Λιθουανίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση του αρχηγού του κράτους.

Η δωρεά έρχεται εν μέσω των αντιθέσεων της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

πηγή :zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ