Η σημασία και οι δυνατότητες των drone στη γεωργία του 21ου αιώνα

- Advertisement -

Η γεωργία αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή τροφής στον κόσμο, πλέον όμως αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για προϊόντα διατροφής, την ασφάλεια των τροφίμων και τις εκκλήσεις για προστασία του περιβάλλοντος, διατήρηση ων υδατικών πόρων και βιωσιμότητας.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών έχει αναγνωριστεί ως μια πολλά υποσχόμενη λύση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η έξυπνη γεωργία και η γεωργία ακριβείας έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα τέτοιων συζητήσεων.

Τα drone, που ονομάζονται επίσης μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), έχουν γίνει μάρτυρες μιας αξιοσημείωτης εξέλιξης τις τελευταίες δεκαετίες. Στη γεωργία, έχουν αλλάξει τις γεωργικές πρακτικές προσφέροντας στους αγρότες σημαντική εξοικονόμηση κόστους, αυξημένη λειτουργική απόδοση και καλύτερη κερδοφορία.

Η χρήση τους παρέχει μεγάλα οφέλη βελτιώνοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των γεωργικών εργασιών μέσω της ελαχιστοποίησης της περιβαλλοντικής ζημίας από τη γεωργία, τη βελτίωση της απόδοσης χρήσης νερού και φυτοπροστατευτικών προιόντων και την υιοθέτηση μη ορυκτών καυσίμων κατά τη χρήση τους.

Τα είδη των drone διαθέσιμα προς χρήση και εφαρμογή στη γεωργία διακρίνονται στα droneεπιτήρησης και στα drone ψεκασμού.

Σχετικά με τα drone επιτήρησης ένας βασικός παράγοντας που επιτρέπει την αύξηση και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής είναι η παροχή των σχετικών πληροφοριών στους αγρότες. Τα drone επιτρέπουν στους αγρότες να έχουν μια πανοραμική θέα των καλλιεργειών τους, επιτρέποντάς τους να ανιχνεύουν ανεπαίσθητες αλλαγές που δεν μπορούν να εντοπιστούν στο επίπεδο του εδάφους. Τους επιτρέπουν να διατηρούν φωτογραφικό ιστορικό ώστε να είναι σε θέση να συγκρίνουν τα αγροτεμάχια τους.Επιπλέον, η πολυφασματική απεικόνιση επιτρέπει στα drone να εντοπίζουν συνθήκες καλλιέργειας που δεν είναι πάντα σαφείς στο ανθρώπινο μάτι, όπως το στρες στο νερό, οι ανάγκες λιπασμάτων, και οι προσβολές από παράσιτα και οι ασθένειες.

Τα drone είναι εξοπλισμένα με εξειδικευμένους αισθητήρες που μπορούν να συλλέγουν πολυφασματικές εικόνες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δεδομένων σχετικά με την ποιότητα των καλλιεργειών, όπως ο δείκτης NormalizedDifference Vegetation Index (NDVI)– ένας δείκτης που περιγράφει και μετρά το μέγεθος και την πυκνότητα της βλάστησης που καταγράφεται σε μια δορυφορική εικόνα.

Όσο αναφορά τα drone που διενεργούν εργασίες ψεκασμού εδώ εντοπίζεται το πιο πρακτικό μέρος της χρήσης των μη επανδρωμένων στη γεωργία.  Ο ψεκασμός που προσφέρει είναι ψεκασμός καλύψεως καθώς επίσης σε συνεργασία με droneεπιτήρησης δύναται να γίνει σημειακός ψεκασμός στα σημεία που έχει εντοπίστειστρες. Αποτέλεσμα η έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξάπλωσης μιας ασθένειας ή ενός εχθρού και περαιτέρω μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών. Πέρα από την εφαρμογή ψεκαστικού διαλύματος τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα υποστηρίζουν τη διασπορά σπόρων, λιπασμάτων καθώς και ωφέλιμων εντόμων.

Ενδεικτικά τα κύρια οφέλη της τεχνολογίας ψεκασμού με χρήση drone αφορούν στα εξής:

• Εφαρμογή ψεκασμών σε επικλινή και δυσπρόσιτα αγροτεμάχια, καθώς και σε αγροτεμάχια στα οποία λόγω καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να ενεργήσουν επίγεια μέσα.

• Μείωση εργατικού κόστους και χρήσης ανθρώπινου δυναμικού

• Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα της επέμβασης ψεκασμού. Μηδενική απορροή και παράλληλα εξαιρετική διασπορά του ψεκαστικού διαλύματος επί της φυλλικής επιφάνειας με αποτέλεσμα τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων.

• Μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων από 20% έως 35%, το οποίο έρχεται σε άμεση εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΕΕ.

• Μείωση της χρήσης νερού κατά 80%

• Πράσινη τεχνολογία η οποία δε χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον

• Καμία επαφή του χρήστη με φυτοπροστατευτικά προιόντα και μείωση της διασποράς του ψεκαστικού νέφους στο ελάχιστο δυνατό.

Τα drone έχουν αναδειχθεί ως ισχυρά εργαλεία στη σύγχρονη γεωργία, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη και ευκαιρίες για τους αγρότες. Επιτρέπουν την ακριβή παρακολούθηση των καλλιεργειών, την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και τη βελτιωμένη παραγωγικότητα. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και κανονισμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διευκόλυνση της υιοθέτησης drones στη γεωργία. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως ανησυχίες για το απόρρητο, ρυθμιστικά πλαίσια, κόστοικαι τεχνικοί περιορισμοί για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και αποτελεσματική χρήση τους. Με τη συνεχή τεχνολογική πρόοδο και συλλογικές προσπάθειες, η ενσωμάτωση των drone στη γεωργία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στις γεωργικές πρακτικές, να αυξήσει τη βιωσιμότητα και να συμβάλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους, οι αγρότες μπορούν να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες και να μεταμορφώσουν τον τρόπο που καλλιεργούν, διαχειρίζονται και συγκομίζουν τις καλλιέργειες τους. Καθώς ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται, τα drone θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντός, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και ενός μεταβαλλόμενου κλίματος.

Πηγή κειμένου: Μπινιάρης Ιάσωνας

Λίγα λόγια για τον Μπινιάρη Ιάσωνα:

Αποφοίτησε από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον τομέα της φυτοπροστασίας και του περιβάλλοντος. Είναι πιστοποιημένος Γεωργικός Σύμβουλος. Εργάζεται επί μία δεκαετία ως γεωπόνος πεδίου και σύμβουλος επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα στην στρατηγική διαχείριση φυτικού και οικονομικού κεφαλαίου Διαθέτει εμπειρία 236 ωρών στο χειρισμό Drone  και έχει καλύψει έκταση ανω των 13.000 στρεμμάτων σε πληθώρα καλλιεργειών και πεδίων. Στα αξιοσημείωτα πρότζεκτ αναφέρεται η συμβολή στη διατήρηση της βιωσιμότητας του ιστορικού αμπελώνα Σαντορίνης και του ιστορικού καστανεώνα του Πάρνωνα με τη χρήση ΣμηΕΑ.

Μάθετε τα πάντα για τα drones και αποκτήστε ευρωπαϊκό δίπλωμα χειριστή στην dronexprts.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : http://www.dronexprts.com

Email :  dronexpertike@gmail.com

Τηλ Επικοινωνίας : 210 22012666987676096  κ.Τσούμας Νικόλαος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ