Ιστορική πρώτη πτήση στον Άρη για το ρομποτικό ελικόπτερο “Ingenuity” της NASA

- Advertisement -

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του ρομποτικού ελικοπτέρου της NASA, “Ingenuity”, στον πλανήτη Άρη, όπως ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Απριλίου.

Το “Ingenuity”, βάρους 1.8 κιλών, σηκώθηκε από την επιφάνεια και προσεδαφίστηκε επιτυχώς, σε μία σύντομη πτήση που χαρακτηρίζεται ιστορική, καθώς πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη πτήση μηχανοκίνητου αεροσκάφους πάνω από την επιφάνεια κάποιου άλλου πλανήτη, εκτός της Γης. Η πτήση του “Ingenuity” πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη είχε διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού, προκάλεσε όμως χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς στη NASA.

To Ingenuity απαθανάτισε τη σκιά του στο έδαφος στην πρώτη εικόνα που μετέδωσε από την ιστορική πτήση

Η διαστημική υπηρεσία υπόσχεται πιο περιπετειώδεις πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι ελεγκτές πτήσης στην Καλιφόρνια επιβεβαίωσαν την επιτυχή πτήση του “Ingenuity”, όταν έλαβαν δεδομένα μέσω του ρομποτικού οχήματος “Perseverance”, το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 65 μέτρων από το ελικόπτερο.

«Τα δεδομένα του υψομέτρου επιβεβαιώνουν ότι το “Ingenuity” πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, την πρώτη πτήση ενός μηχανοκίνητου αεροσκάφους σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε ο χειριστής του οχήματος Χάβαρντ Γκριπ.

Η στιγμή της προσεδάφισης του ρομποτικού ελικοπτέρου στον Κόκκινο Πλανήτη

Εικόνες από την αποστολή που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν το σκάφος πάνω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η MiMi Aung, project manager στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της Nasa, δήλωσε: «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι ο άνθρωπος έχει πλέον πετάξει ένα σκάφος σε άλλο πλανήτη».

Πηγές: CNN, BBC, The Guardian, AP

Φωτογραφίες: AP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ