Λιβύη: Πλήγματα UAVs εναντίον βάσης που χρησιμοποιεί η Wagner

- Advertisement -

Πλήγματα τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αεροπορική βάση στην ανατολική Λιβύη όπου είναι εγκατεστημένοι μισθοφόροι της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, χωρίς πάντως να αναφερθούν θύματα, δήλωσε στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως UAVs «άγνωστης προέλευσης» έπληξαν «την αεροπορική βάση αλ Χαρούμπα, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βεγγάζης (ανατολικά), όπου βρίσκονται στοιχεία του ομίλου Wagner».

Τα πλήγματα «δεν προκάλεσαν θύματα», πρόσθεσε.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε μείζονα πολιτική κρίση μετά την πτώση του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, τα κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο διχασμός Ανατολής και Δύσης και οι επεμβάσεις διαφόρων ξένων δυνάμεων.

Από τον Απρίλιο του 2019 ως τον Ιούνιο του 2020, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, χρησιμοποίησε μαχητές από το Τσαντ, το Σουδάν, τη Νιγηρία και τη Συρία, αλλά πάνω απ’ όλα μισθοφόρους της Wagner, στην αποτυχημένη εκστρατεία του με σκοπό να κυριεύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Έκτοτε, εκατοντάδες μέλη της Wagner παραμένουν ενεργά στη χώρα, στο ανατολικό της τμήμα, όπου βρίσκονται τερματικοί σταθμοί εξαγωγής πετρελαίου, καθώς και στον νότο· μέρος της δύναμης πάντως έχει φύγει, κατευθύνθηκε εν μέρει στο Μάλι και εν μέρει στην Ουκρανία, όπου οι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του ρωσικού τακτικού στρατού.

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ