Λιθουανοί πολίτες αγοράζουν τουρκικό drone για την Ουκρανία μέσω crowdfunding

- Advertisement -

Σε μία μάλλον πρωτοφανή στα χρονικά «εκστρατεία», εκατοντάδες Λιθουανοί πολίτες συνεισφέρουν χρήματα για την αγορά από την Τουρκία του εξελιγμένου στρατιωτικού drone Bayraktar προκειμένου να στηρίξουν την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες συγκεντρώθηκαν τρία εκατ. ευρώ από τα πέντε εκατ. ευρώ που χρειάζονται συνολικά-, κυρίως με την εισφορά πολλών μικρών ποσών, σύμφωνα με το λιθουανικό δίκτυο Laisves TV, που ξεκίνησε την προσπάθεια.

«Πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, κανείς από εμάς δεν πίστευε ότι θα αγοράζαμε όπλα. Αλλά τώρα είναι κάτι φυσιολογικό. Πρέπει να γίνει κάτι για να ενωθεί ο κόσμος», δήλωσε η Άγκνιε Μπελιτσκάιτε, 32 ετών, που έστειλε 100 ευρώ την Τετάρτη, μόλις ξεκίνησε η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων.

Στη φωτό : Τουρκικό drone Bayraktar TB2 κατά την πρόβα στραυιωτικής παρέλασης στο Κίεβο για την επέτειο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας , στις 20 Αυγούστου 2021


«Κάνω δωρεές για την αγορά όπλων για την Ουκρανία εδώ και λίγο καιρό. Και θα συνεχίσω να το κάνω έως τη νίκη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, λέγοντας ότι ένας από τους λόγους για την απόφασή της να στείλει χρήματα ήταν ο φόβος μήπως η Ρωσία επιτεθεί στη Λιθουανία.

«Ενώ οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου διαβουλεύονται δίχως τέλος […] η κοινωνία της Λιθουανίας απλά ενώνεται και, ξέρετε, πρόκειται να συγκεντρώσει 5 εκατ. ευρώ και να αγοράσει το drone, κάτι που είναι ένα εντυπωσιακό μήνυμα προς τον κόσμο», δήλωσε η Μπελιτσκάιτε.

Τα drones έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια κατά των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, και η αγορά του συντονίζεται από το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας, το οποίο δήλωσε στο Reuters ότι ετοιμάζει μια επιστολή δήλωσης προθέσεων προκειμένου να το αγοράσει από την Τουρκία.

Η Ουκρανία έχει αγοράσει πάνω από 20 οπλισμένα drones Bayraktar TB2 από την τουρκική εταιρία Baykar τα τελευταία χρόνια και παρήγγειλε ακόμα 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 27 Ιανουαρίου. Η παρτίδα αυτή παραδόθηκε στις αρχές Μαρτίου.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που απλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν κάτι σαν το Bayraktar. Είναι πρωτόγνωρο, είναι απίστευτο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Laisves ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λιθουανία, Μπέστα Πέτρο.

πηγή :https://www.cnn.gr/kosmos/story/314160/lithoyanoi-polites-agorazoyn-toyrkiko-drone-gia-tin-oykrania-meso-crowdfunding?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR305a8-JDA8yuSRtKjOHJBTvb17WWwxXNjLUIFJdQRWr3yDfE0Ya_q1600&fs=e&s=cl#Echobox=1653773348

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ