Νίκος Δένδιας: Θόλος anti-drone πάνω από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη τη χώρα

- Advertisement -

Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030 και το νέο Αμυντικό Δόγμα που στοχεύει στην προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα, τη δημιουργία ενός θόλου anti-drone ανακοίνωσε από τη Θράκη ο Νίκος Δένδιας. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή του Δ´ Σώματος Στρατού, πρόθεση είναι «οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο και πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου anti- drone».

Το σήμα της 20ης Τεθωρακισμένης «ΥΠΟ ΣΚΙΝ» μπορεί να ισχύει απολύτως σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας. 

Τα anti-drone συστήματα 

Χωρίς να έχουν διαρρεύσει περισσότερα για το ελληνικό σχέδιο, η τεχνολογία αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα λύσεων που παρέχουν τη δυνατότητα να εντοπίζονται, να ταυτοποιούνται και να «μετριάζεται» η δράση τους.

Τα συστήματα anti-drone περιλαμβάνουν από κάμερες και εξειδικευμένα ραντάρ ανίχνευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως δικτυακά όπλα και συστήματα κατάληψης στον κυβερνοχώρο. 

Στη συνέχεια ανάλογα με την απειλή, ενεργοποιούνται τα στρατιωτικά αντίμετρα τα οποία περιλαμβάνουν από την εξουδετέρωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους μέχρι και την ανάληψη του ελέγχου του. 

Τα αντίμετρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μια στατική ή κινητή συσκευή που εκπέμπει μεγάλη ποσότητα ενέργειας RF προς το drone καλύπτοντας το σήμα του ελεγκτή του, κάτι το οποίο δίνει πολλαπλές δυνατότητες.

Για παράδειγμα, μολις το σήμα μπλοκαριστεί το anti-drone σύστημα είναι σε θέση να κατευθύνει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ελεγχόμενη προσγείωση στην τρέχουσα θέση του, να πέσει ανεξέλεγκτα στο έδαφος ή ακόμη να του ορίσει νέα πορεία στέλνοντάς το προς μια τυχαία κατεύθυνση.

Πηγή: Flash.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ