Νορβηγία: Ρώσος συνελήφθη στα σύνορα με drones, φωτογραφίες και βίντεο

- Advertisement -

Ένας Ρώσος, που συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πλήθος φωτογραφιών και βίντεο που είχαν τραβηχτεί στην Νορβηγία, τέθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου υπό προσωρινή κράτηση, ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στη χώρα του, ανακοίνωσε η νορβηγική δικαιοσύνη.

Ο 50χρονος Βιτάλι Ρουστάνοφ συνελήφθη την Τετάρτη στην Αρκτική στον συνοριακό σταθμό του Στόρσκογκ, που είναι το μόνο σημείο διέλευσης ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Ρωσία, καθώς προσπαθούσε να επιστρέψει στη Ρωσία μεταφέροντας τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξοπλισμό ψηφιακής αποθήκευσης.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου δικαστής του Βάντσοε έδωσε εντολή ο συλληφθείς να τεθεί προσωρινά υπό κράτηση για δύο εβδομάδες, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα της αστυνομίας.

«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο υπόδικος θα προσπαθούσε να διαφύγει των δικαστικών διώξεων αν δεν ετίθετο υπό προσωρινή κράτηση», σημείωσε ο δικαστής, γνωστοποιώντας ότι το πρόσωπο αυτό έχει ρωσική και ισραηλινή ταυτότητα.

Στην απόφαση του δικαστή, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP, αναφέρεται ότι ο Ρουστάνοφ, ο οποίος βρισκόταν στη Νορβηγία από τον Αύγουστο, ομολόγησε ότι πέταξε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «σε όλη τη χώρα». Είχε στην κατοχή του 4 terabytes φωτογραφιών και βίντεο, μερικά εκ των οποίων ήταν αποκρυπτογραφημένα.

Όπως και οι άλλες δυτικές χώρες, η Νορβηγία απαγόρευσε την υπέρπτηση του εδάφους της σε Ρώσους και ρωσικές οντότητες αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η παραβίαση των κυρώσεων αυτών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε καθώς μυστηριώδεις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναφέρθηκαν κοντά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Νορβηγίας, επίσης κοντά στις υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Οι πληροφορίες αυτές, όπως και το καταγγελλόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην Βαλτική Θάλασσα, οδήγησαν τη χώρα, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την μείωση των ρωσικών παραδόσεων στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, να ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές.

Σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, μια νέα πτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά σε μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου στο Κάαρστοε, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, παρατηρήθηκε χθες, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, το βράδυ. Η αστυνομία, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής κατονομάσει τον ή τους υπευθύνους, ζήτησε τη βοήθεια του πληθυσμού.

πηγή : zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ