Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

- Advertisement -

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες να απέχουν μόλις λίγους μήνες, η ΔΟΕ αποκάλυψε την «ατζέντα της AI» για τους αγώνες, οι οποίοι υπόσχονται να είναι το γεγονός με τη μεγαλύτερη τεχνολογική επιρροή από ποτέ.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, παρουσίασε μια σειρά από νέες υπηρεσίες και εργαλεία με Τεχνητή Νοημοσύνη που θα κάνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς.

Σύμφωνα με το Tech Radar, από την αστυνόμευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έως την προπόνηση αθλητών έως τη μετάδοση, η Tεχνητή Nοημοσύνη πρόκειται να παίξει τεράστιο ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου.

«Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα για να διασφαλίσουμε τη μοναδικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και τη συνάφεια του αθλητισμού – και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να είμαστε ηγέτες της αλλαγής και όχι το αντικείμενο της αλλαγής», σημείωσε ο Μπαχ στη ΔΝ της ΔΟΕ. Εκδήλωση έναρξης της ατζέντας στο Λονδίνο.

«Με τη διαρκώς επιταχυνόμενη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, και ειδικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης, βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σταυροδρόμι αλλαγών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση όπου μια συνολική στρατηγική για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε μεγάλο αθλητισμό εκδήλωση έχει δημιουργηθεί.

Ο Μπαχ ήταν πρόθυμος να σημειώσει ότι ο αθλητικός κόσμος ευτυχώς δεν χρειάζεται πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε, «το υπαρξιακό ερώτημα» που αντιμετωπίζουν άλλοι τομείς της κοινωνίας σχετικά με το εάν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπινους ρόλους, σημειώνοντας ότι «στον αθλητισμό, η απόδοση θα πρέπει πάντα να παραδίδεται από τον αθλητή».

Αντίθετα, αυτό σημαίνει ότι η ΔΟΕ και ο αθλητικός κόσμος στο σύνολό της μπορούν να επικεντρωθούν στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να υποστηρίξουν τον αθλητή.

Η Intel διαδραματίζει για άλλη μια φορά βασικό ρόλο στην προώθηση αυτών των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης ως παγκόσμιος εταίρος της ΔΟΕ, συνεργαζόμενος με τους διοργανωτές για να κάνει τα παιχνίδια πιο ελκυστικά για τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Με την υποστήριξη εφαρμογών AI που έχουν εκπαιδευτεί στους επιταχυντές Gaudi της Intel και λειτουργούν με επεξεργαστές Xeon της εταιρείας, οι οποίοι διαθέτουν ενσωματωμένη επιτάχυνση AI, συμπεριλαμβανομένων των OpenVINO της Intel, AI Platform Experience, οι θαυμαστές θα μπορούν να δουν πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ωφελήσουν τους αθλητές που θέλουν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η εταιρεία συμβάλλει επίσης στη διατήρηση και τη συνέχιση της κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων μετατρέποντας τα βίντεο αρχείων σε τρισδιάστατα ψηφιακά αντικείμενα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ολυμπιακό Μουσείο από θαυμαστές όλων των ηλικιών. Χρησιμοποιώντας μια λύση που αναπτύχθηκε από το Emergent AI Lab της Intel, το βίντεο μετασχηματίζεται χρησιμοποιώντας αντικείμενα αφής, έτσι ώστε οι θαυμαστές να μπορούν να απολαμβάνουν αυτό που μοιάζει με μια αληθινή «hands-on» εμπειρία.

Τέλος, το υλικό της Intel θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη βοήθεια των προσπαθειών μετάδοσης της ΔΟΕ – με διακομιστές εκπομπής που τροφοδοτούνται από Xeon να κωδικοποιούν και να συμπιέζουν το ζωντανό τηλεοπτικό σήμα στα 8K/60FPS/HDR σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτή η ροή υψηλής ποιότητας μπορεί στη συνέχεια να σταλεί σε όλο τον κόσμο σε δευτερόλεπτα, επιτρέποντας τη ζωντανή ροή σε καλύτερο επίπεδο από ποτέ.

«Η καρδιά της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο υπολογισμός», είπε ο Christoph Schell, EVP και CCO, η Intel στην εκδήλωση παρουσίασης, «και η Intel φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη παντού».

Ο Μπαχ σημείωσε ότι η τεχνολογία προσφέρει ευκαιρίες και κινδύνους, αλλά ότι η ΔΟΕ ήταν αφοσιωμένη στο να ενστερνιστεί πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης».

«Η ΔΟΕ θέλει να χαράξει την πορεία για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης του αθλητισμού», κατέληξε ο Μπαχ, «με υπεύθυνη ηγεσία, αγκαλιάζοντας την αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τις Ολυμπιακές αξίες».

Πηγή: Liberal.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ