Ουκρανικά drones έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Τι ισχυρίζεται η Ρωσία

- Advertisement -

Η ρωσική διοίκηση στην εν μέρει κατεχόμενη περιφέρεια της Ζαπορίζια υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε έναν πυρηνικό σταθμό, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές στον αντιδραστήρα του.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι έχει αναπτύξει στρατό και αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στον χώρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στην πόλη Ενερχοντάρ, σε κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, που είναι μέλος της ρωσικής διοίκησης, έγραψε στο Telegram ότι τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» έπληξαν τον σταθμό. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, είπε ότι το τμήμα του αντιδραστήρα του σταθμού δεν υπέστη ζημιές.

Η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, υπάλληλοι της οποίας εξακολουθούν να λειτουργούν τον σταθμό μολονότι η περιοχή είναι υπό ρωσικό έλεγχο, εξέδωσε ανακοίνωση αργότερα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι ζήτησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους χώρους όπου βρίσκονται οι στροβιλογεννήτριες των τριών αντιδραστήρων για να αποθηκεύσουν εκεί εξοπλισμό και άρματα. Η Energoatom ισχυρίζεται, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι οι ρωσικές δυνάμεις το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται τα «δώρα» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή τα στοχευμένα πλήγματα. Η εταιρεία δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ