Ο εγκαταλελειμμένος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο Αιτωλοακαρνανίας από ψηλά

- Advertisement -

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, στο παλιό χωριό, κηρύχθηκε από την Δ/νση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο Ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου , αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι από εξιστορήσεις χωριανών που και οι ίδιοι το πληροφορήθηκαν από τους γονείς τους, όταν ήταν να χτισθεί η εκκλησία ο τότε μηχανικός τους είχε πει το εξής: Με τα χρήματα που θα κοστίσει η εκκλησία, μπορώ να σας φτιάξω το μισό χωριό στην περιοχή του Κουφοδησου, δίπλα από το παλιό χωριό. Και αυτό γιατί όσο ύψος θα έχει η εκκλησία τόσο θα πρέπει να είναι και το βάθος της. Οι κάτοικοι χωρίς να το σκεφτούν του απάντησαν να φτιάξει την εκκλησία. Έτσι η εκκλησία φτιάχτηκε και την καμαρώνουμε εμείς σήμερα. Όμως πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας που με κόπο και από το υστέρημα τους κατασκεύασαν αυτό το τεράστιο θρησκευτικό μνημείο.

Πρέπει να το διατηρήσουμε πάση θυσία, πρέπει να το αναπαλαιώσουμε και να το σώσουμε. Το χρωστάμε στους προγόνους μας, στην ιστορία του χωριού μας, στην ιστορία της χώρας μας. Χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε και οι αναγκαίες μελέτες και η τοπική και περιφερειακή εξουσία αγνοεί τις εκκλήσεις μας.

Δείτε τον όπως τον κατέγραψε με το drone του ο Βαγγέλης Τσάκαλος :

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή drone στην Αcademy of Innovation & Technology της Tree Company
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : https://www.treecomp.gr/academy.html
Τηλ Επικοινωνίας :210-9473600 
Email : academy@treecomp.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ