Ο ελληνικός ναός που είναι πιστό αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

- Advertisement -

Ο ναός του Παντοκράτορα βρίσκεται στην άνω πόλη και είναι το παλαιότερο εν λειτουργία χριστιανικό μνημείο της Πάτρας.

Εκκλησιαστικό μνημείο με βυζαντινές καταβολές, είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλους, με τον κεντρικό τρούλο να στηρίζεται σε τέσσερα σφαιρικά τρίγωνα, ενώ στα ανατολικά και δυτικά υπάρχει από ένα τεταρτοσφαίριο για την ανάληψη των φορτιών.

Έχει χτιστεί στην θέση του ναού του Ολυμπίου Διός της αρχαίας Αγοράς των Πατρών και μετατράπηκε σε Οθωμανικό Τέμενος (Τζαμί) κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Ο Ναός του Παντοκράτορα, λέγεται ότι έχει κτιστεί στα πρότυπα του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελώντας μια μικρογραφία του, ενώ στα έγκατα του υπάρχουν τα ερείπια αρχαιολογικού ναού που ήταν αφιερωμένος στη λατρεία του Δία. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη ζωή του Θεανθρώπου, Ιησού Χριστού. 

Σαν ένα από τα επιβλητικότερα κτίσματα της Πάτρας τράβηξε την προσοχή πολλών ξένων περιηγητών, οι οποίοι έχουν αναφορές σε αυτόν στις περιηγητικές τους αφηγήσεις, ενώ υπάρχουν αρκετές απεικονίσεις του σε χαρακτικά και σχέδια του 19ου αιώνα.

Μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό έγινε χριστιανικός ναός και κατεδαφίστηκε ο μιναρές που βρισκόταν στη νότια πλευρά του.
Το 1864 ανακαινίστηκε από τον Ηπειρώτη αρχιτέκτονα   Γεώργιο Ψύλλα, και στο κτίριο προστέθηκαν και άλλοι μικρότεροι τρούλοι καλυμμένοι με φύλλα χαλκού.

Ο ναός του Παντοκράτορα είναι ένα ξεχωριστό εκκλησιαστικό μνημείο για την Πάτρα με ιδιαίτερη θρησκευτική, αισθητική και ιστορική αξία.

Δείτε τον όπως τον κατέγραψε με το drone του ο Βασίλης Μαυρομύτης :

Μάθετε τα πάντα για τα drones και αποκτήστε ευρωπαϊκό δίπλωμα χειριστή στην dronexprts.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : http://www.dronexprts.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ