Ο στρατός της Ιορδανίας κατέρριψε drone που μετέφερε ναρκωτικά από τη Συρία

- Advertisement -

Ο στρατός της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) που μετέφερε ναρκωτικά από τη Συρία στην περιοχή των βορείων συνόρων της, και είπε πως η Ιορδανία δεν θα επιτρέψει η μεθοριακή περιοχή να γίνει πρώτη γραμμή σε έναν πόλεμο ναρκωτικών που συνδέεται με το Ιράν.

Η Ιορδανία κατηγορεί προσκείμενους στο Ιράν μαχητές, οι οποίοι λέει ότι προστατεύονται από μονάδες μέσα στον συριακό στρατό, για λαθρεμπόριο ναρκωτικών μέσω των συνόρων της προς τις κερδοφόρες αγορές του Κόλπου.

Η Δαμασκός λέει πως κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να περιορίσει το λαθρεμπόριο και πως εξακολουθεί να συλλαμβάνει λαθρεμπορικά δίκτυα στον νότο. Αρνείται ότι έχει σχέση με υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές που συνδέονται με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της.

Η απότομη αύξηση στις προσπάθειες λαθρεμπορίου ανάγκασε την Ιορδανία να αλλάξει από πέρυσι τους στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής κατά μήκος των συνόρων, δίνοντας στον στρατό της την εξουσία να χρησιμοποιεί συντριπτική βία.

“Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα και δύναμη οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας και οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσταθεροποιηθεί η ασφάλεια του έθνους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε στην ιορδανική πλευρά των συνόρων, ανέφερε.

Η ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία έχει γίνει το κυριότερο σημείο της περιοχής για ένα εμπόριο ναρκωτικών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την Ιορδανία να είναι η κύρια διαδρομή μεταφοράς προς τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του Κόλπου για μια συριακής κατασκευής αμφεταμίνη γνωστή ως κάπταγκον (captagon), σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους καταπολέμησης των ναρκωτικών και την Ουάσινγκτον.

Ιορδανοί αξιωματούχοι λένε πως ήγειραν τις ανησυχίες τους στις συριακές αρχές, και παρ΄όλο που έλαβαν υποσχέσεις, λένε πως δεν έχουν δει οιαδήποτε πραγματική προσπάθεια εκ μέρους τους να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου.

Το Αμάν εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη νότια Συρία τον περασμένο μήνα, πλήττοντας συνδεόμενο με το Ιράν εργοστάσιο ναρκωτικών και σκοτώνοντας έναν λαθρέμπορο που φέρεται να βρισκόταν πίσω από μεγάλα φορτία που μεταφέροντας κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, δήλωσαν τοπικές και δυτικές πηγές υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι βομβαρδισμοί ήταν ένα μήνυμα στη Δαμασκό πως δεν πρέπει να παρερμηνεύει την αποφασιστικότητα του Αμάν την ώρα που εμπλέκεται σε μια αραβική προσπάθεια να τεθεί τέλος στην αποξένωση της Συρίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ιορδανία ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια στη μεθόριο, όπου η Ουάσινγκτον έχει δώσει, αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση το 2011, περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία συνοριακών φυλακίων, λένε αξιωματούχοι. Η Ιορδανία έχει σύνορα μήκους περίπου 375 χλμ. με τη Συρία.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται ότι εμπλέκεται στην παρασκευή και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Το Ιράν λέει πως οι ισχυρισμοί είναι μέρος των συνωμοσιών της Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας.

Η Χεζμπολάχ αρνείται επίσης ότι εμπλέκεται στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και λέει πως οι ισχυρισμοί της Ιορδανίας αντηχούν την εκστρατεία της Ουάσινγκτον να υπονομεύσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.

πηγή: zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ