Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο παρέλαβε 12 drones από την Τουρκία

- Advertisement -

Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο παρέλαβε χθες Δευτέρα δώδεκα οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα μάχης (UCAVs) από την Τουρκία, που εννοεί να χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, ανακοίνωσε η προεδρία της αφρικανικής χώρας.

Τα drones, τύπων Bayraktar TB2 και Bayraktar Akıncı, υποδέχθηκε προσωπικά ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, κατά τη διάρκεια τελετής που μαγνητοσκοπήθηκε από την προεδρία με το βίντεο να διανέμεται σε ΜΜΕ.

Έπειτα από «δοκιμές» που διεξήχθησαν, «με υπηρηφάνεια επιβεβαιώνω πως τα αεροσκάφη αυτά εντάσσονται στον στόλο του στρατού» της Μπουρκίνα Φάσο, είπε ο λοχαγός Τραορέ, παρόντος του υπουργού Άμυνας του στρατιωτικού καθεστώτος του, του στρατηγού Κασούμ Κουλιμπαλί.

Τα TB2 έχουν ήδη «αποδείξει την αξία τους από την αρχή αυτού του πολέμου», διαβεβαίωσε ο λοχαγός Τραορέ, ενώ τα Akıncı «ξεπέρασαν τις τεχνικές δυνατότητες που προέβλεπε η κατασκευάστρια».

«Η μεγέθυνση του στόλου επιτρέπει να επεμβαίνουμε σε εύθετο χρόνο» καθιστώντας παράλληλα εφικτή τη «μόνιμη επιτήρηση» της επικράτειας, εξήγησε.

«Διαθέτουμε πλειάδα αεροσκαφών του τύπου στους αιθέρες που ερευνούν (…) για να εντοπίσουν και να καταστρέψουν κάθε εχθρό, χάρη στη συμβολή των πολιτών», είπε από την πλευρά του ο στρατηγός Κουλιμπαλί.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος ευχαρίστησε τον Tούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την «εύρωστη» και «ειλικρινή» συνεργασία.

Αφού γύρισε την πλάτη στη Γαλλία και τον γαλλικό στρατό το 2023, η Μπουρκίνα Φάσο προσέγγισε νέους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Η χώρα του Σαχέλ υφίσταται από το 2015 επιθέσεις τζιχαντιστών που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος. Η βία των τζιχαντιστών και οι ενέργειες αντιποίνων του στρατού και βοηθητικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 20.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει βίαια δύο εκατομμύρια και πλέον πολίτες.

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ