Παράταση ζωής για το drone στον Άρη

- Advertisement -

Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA, έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί. Οι επιτελείς της αποστολής είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.

Τελικά το Ingenuity ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα στάδια της αποστολής. Την Παρασκευή 30 Απριλίου πραγματοποίησε την τέταρτη προγραμματισμένη πτήση του στην οποία πέταξε πιο μακριά και πιο γρήγορα από όλες τις προηγούμενες. Tο drone πέταξε σε απόσταση 233 μέτρων από την βάση του με ταχύτητα 13 χλμ./ώρα. Σε αυτή την τέταρτη πτήση του το Ingenuity κατέγραψε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που θα καταφτάσουν την Γη με κάποια καθυστέρηση αφού το drone στέλνει τα δεδομένα του πρώτα στο ρόβερ και αυτό τα μεταδίδει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αποστολή του Ingenuity θα ολοκληρωνόταν στην πέμπτη του πτήση που θα γινόταν τις πρώτες μέρες του Μαΐου. Όμως η NASA βλέποντας ότι το drone τα πηγαίνει περίφημα αποφάσισε να συνεχίσει τις πτήσεις του όσο συνεχίζει να λειτουργεί. Ανακοίνωσε ότι παρατείνει την αποστολή του για τουλάχιστον ένα μήνα και σχεδιάζει καινούργιες και πιο δύσκολες διαδρομές για το αυτόνομο ιπτάμενο όχημα.

Όπως είναι ευνόητο η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη και αναμένει με ενδιαφέρον τις εικόνες και τα δεδομένα που θα στείλει το drone. Γίνεται επίσης σαφές ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στην χρήση αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων για την διαστημική εξερεύνηση και η αποστολή του Ingenuity θα βοηθήσει στην κατασκευή ολοένα και πιο προηγμένων drones που θα κινούνται σε άλλους κόσμους. Ένα τέτοιο προγραμματίζει να στείλει η NASA σε λίγα χρόνια στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που έχει έντονη γεωατμοσφαιρική δραστηριότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ