Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Προστατεκτομής;

- Advertisement -

Γράφει ο Ιατρός Δρ. Σταύρος Τυριτζής

Ο προστάτης αποτελεί ένα από τα συνηθέστερα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνδρας από την ηλικία των 60 ετών και άνω. Ποια είναι τα συμπτώματα, ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης και γιατί η μέθοδος της ρομποτικής θεωρείται η ιδανικότερη; 

Η ρομποτική προστατεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Με τον όρο ελάχιστα επεμβατική αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει τις συνηθισμένες συνέπειες ενός ανοικτού χειρουργείου, όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο επιπλοκών, τον μεγάλο μετεγχειρητικό πόνο ή τη μεγάλη διάρκεια ανάρρωσης. 

Πλέον η ρομποτική προστατεκτομή θεωρείται η κύρια επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. Ποια είναι όμως πιο συγκεκριμένα τα πλεονεκτήματά της και γιατί είναι η μία προτιμώμενη επιλογή τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους χειρουργούς;

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη; 

Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται ως μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου που επηρεάζουν τους άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναπτύσσεται στον αδένα του προστάτη. Ο προστάτης έχει μέγεθος καρυδιού και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το παχύ έντερο. Βασική του λειτουργία είναι η παραγωγή σπερματικού υγρού. 

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καρκίνου του προστάτη είναι το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές, ειδικά στα πρώιμα στάδιά του, δεν εμφανίζει συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι προληπτικές εξετάσεις παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Ο καρκίνος του προστάτη έχει τη δυνατότητα να γίνει επιθετικός και να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνονται η συχνουρία, το αίμα στα ούρα, η αίσθηση ελλιπούς κένωσης, αλλά και ο πόνος. 

Τι είναι η προστατεκτομή; 

Η προστατεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδένα του προστάτη και αποτελεί μία από τις βασικότερες μεθόδους αντιμετώπισης. Ο στόχος της προστατεκτομής είναι η εξάλειψη του καρκινικού ιστού, αλλά παράλληλα και η διατήρηση σημαντικών λειτουργιών για την ποιότητα ζωής του άνδρα, της εγκράτειας ούρων και της στύσης. Η αφαίρεση του προστάτη με το κλασικό ανοικτό χειρουργείο περιλαμβάνει τον τραυματισμό των γύρω ιστών και τη χειροκίνητη αφαίρεση του αδένα. Ωστόσο, οι προηγμένες χειρουργικές τεχνικές έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη ελάχιστα επεμβατικών προσεγγίσεων, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική προστατεκτομή, οι οποίες προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτό χειρουργείο. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής; 

Η ρομποτική προστατεκτομή είναι η πιο προηγμένη χειρουργική μέθοδος που υπάρχει και αποτελεί την εξέλιξη της συμβατικής λαπαροσκοπικής μεθόδου.  Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται ότι στη ρομποτική μέθοδο υπάρχει ακόμα περισσότερη ακρίβεια και ασφάλεια για τον ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, στα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής περιλαμβάνονται:

Μέγιστη ακρίβεια: Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής προστατεκτομής είναι η ακρίβεια της. Το ρομποτικό σύστημα παρέχει στους χειρουργούς μια μεγεθυμένη, υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη εικόνα της χειρουργικής περιοχής, επιτρέποντας την ακριβή χειρουργική επέμβαση. Αυτή η ακρίβεια μεταφράζεται σε μια πιο ακριβή αφαίρεση του καρκινικού ιστού, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τη ζημιά στους γύρω ιστούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται νεύρα και αγγεία που θεωρούνται κρίσιμα για την ουρολογική και σεξουαλική λειτουργία.

Ελάχιστα Επεμβατική Προσέγγιση: Σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο που απαιτεί μεγάλες τομές, η ρομποτική προστατεκτομή πραγματοποιείται με τομές ελάχιστων χιλιοστών μέσα από τις οποίες εισέρχονται τα ειδικά εργαλεία και η κάμερα. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση οδηγεί σε αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών, λιγότερη απώλεια αίματος και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Οι ασθενείς συνήθως βιώνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφουν πιο γρήγορα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συντομότερος Χρόνος Νοσηλείας & Γρηγορότερη Ανάρρωση: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική προστατεκτομή συνήθως έχουν λιγότερο χρόνο νοσηλείας. Η μείωση του χρόνου νοσηλείας οφείλεται στη μικρότερη ανάγκη για παρακολούθηση και φροντίδα μετά την επέμβαση λόγω της μειωμένης επεμβατικότητας και της γρηγορότερης ανάρρωσης των ασθενών.

Μειωμένος Κίνδυνος Επιπλοκών: Η ρομποτική προστατεκτομή συνήθως συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με το κλασικό χειρουργείο. Η ελάχιστα επεμβατική φύση της επέμβασης μειώνει κινδύνους όπως θρόμβωση, πνευμονική εμβολή και λοιπών επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν μετά από ένα χειρουργείο. 

Άμεση Επιστροφή στις Καθημερινές Δραστηριότητες: Εξαιτίας της ελάχιστης επεμβατικότητας και της γρηγορότερης ανάρρωσης, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική προστατεκτομή συνήθως επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες πιο γρήγορα συγκριτικά με αυτούς που υποβάλλονται σε προστατεκτομή με ανοικτό χειρουργείο. 

Βελτιωμένη Εμπειρία για Χειρουργούς: Το ρομποτικό σύστημα παρέχει στους χειρουργούς μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν αρχικά να διευκολύνουν την όλη διαδικασία και δεύτερον να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ασθενή. Οι κινήσεις του ρομποτικού συστήματος, το οποίο και ελέγχει ο χειρουργός, έχουν ακρίβεια χιλιοστού. Επίσης, η κάμερα προσφέρει εικόνες υψηλής ευκρίνειας της περιοχής που χειρουργείται. Έτσι, οι χειρουργοί πραγματοποιούν πολύπλοκες κινήσεις με μεγαλύτερη ευκολία και ακρίβεια, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Η ρομποτική προστατεκτομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους χειρουργούς, εξαλείφοντας την καρκινική νόσο και προστατεύοντας την ποιότητα ζωής, καθιστώντας την, την πρώτη επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη. 

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ