Πούτιν: Το drone που κατέρριψε το κατασκοπευτικό αεροπλάνο

- Advertisement -

Ένα από τα πιο προηγμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη του Βλαντιμίρ Πούτιν ανατινάχθηκε από δύο drone. Την ευθύνη ανέλαβε μία ομάδα Λευκορώσων που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπροστινά και κεντρικά μέρη του αεροσκάφους AWACS Beriev A-50U καθώς και η κεραία του ραντάρ υπέστησαν ζημιές από δύο εκρήξεις στην αεροπορική βάση Machulishchy κοντά στο Μινσκ, σύμφωνα με ανάρτηση της λευκορωσικής αντικυβερνητικής οργάνωσης BYPOL που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Σε εξέλιξη έρευνες μετά την πτώση του αεροπλάνου

Μεγάλες έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας κοντά στο Machulishchi στην περιοχή του Μινσκ, σύμφωνα με αναφορές. Ο Aliaksandr Azarov, επικεφαλής του Συνδέσμου ανταρτών της Λευκορωσίας BYPOL, είπε στο Belsat: «Αυτά ήταν drones.»

«Οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση ήταν Λευκορώσοι, που συμμετείχαν στο σχέδιο «Peramoga» [Λευκορωσία για τη Νίκη). «Τώρα είναι ασφαλείς εκτός χώρας. «Έχουν φύγει όλοι. «[Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας] μπορεί να συνεχίσουν να τους αναζητούν, αλλά θα έχουν την ίδια τύχη με το να ψάχνουν για άνεμο σε ένα χωράφι».

Κάτοικος της περιοχής είπε: «Το μισό Machulishchi είναι αποκλεισμένο. «Πολλοί στρατιώτες παντού. Είδαμε πέντε στρατιωτικά οχήματα με πολυβόλα. Σταματούν όλα τα αυτοκίνητα και τα μικρά λεωφορεία εκεί, ελέγχουν τσάντες και μπότες αυτοκινήτων».

Σοβαρές ζημιές

Η BYPOL είπε ότι το αεροπλάνο υπέστη σοβαρές ζημιές και «σίγουρα δεν θα πετάξει πουθενά». Το κατεστραμμένο κατασκοπευτικό αεροπλάνο φέρεται να έφερε τον αριθμό κυκλοφορίας RF-50608.Έφτασε στη Λευκορωσία στις 3 Ιανουαρίου και είχε πραγματοποιήσει δώδεκα εξόδους που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια δήλωσε: «Είμαι περήφανη για όλους τους Λευκορώσους που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη ρωσική υβριδική κατοχή της Λευκορωσίας και να αγωνίζονται για την ελευθερία της Ουκρανίας». 

Λίγα λόγια για το αεροπλάνο

Το Beriev A-50, το οποίο έχει το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ Mainstay, έχει αερομεταφερόμενες δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου και μπορεί να παρακολουθεί έως και 60 στόχους κάθε φορά. Το χαρακτηριστικό αεροπλάνο φέρει έναν θόλο από υαλοβάμβακα διαμέτρου μεγαλύτερης από 33 πόδια, που στεγάζει την περιστρεφόμενη κεραία του συγκροτήματος ραντάρ Shmel. Το σύστημα ανίχνευσης ραντάρ μεγάλης εμβέλειας έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό στόχων βομβαρδισμού εντός της Ουκρανίας.

Η Ρωσία διαθέτει μόνο έξι τέτοια εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη A-50U, καθένα από τα οποία έχει πλήρωμα 19 ατόμων. Το Machulishchi χρησιμοποιείται από τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-31K του Πούτιν – τα οποία φέρουν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal – για επιθέσεις στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ