Πτήση μή πιστοποιημένων drone: Πώς να τηρείτε τους κανονισμούς στην Ευρώπη

- Advertisement -

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, από την 1η Ιανουαρίου 2024, η χρήση πιστοποιημένων drones είναι υποχρεωτική στην Ανοικτή Κατηγορία και στα ευρωπαϊκά σενάρια STS της Κατηγορίας Specific. Αλλά τι γίνεται με τα drones που έχουμε ήδη και δεν φέρουν κωδικό κατηγορίας; Δεν μπορούμε πλέον να τα χρησιμοποιούμε; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας ώστε να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε μη πιστοποιημένα drones σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Μη πιστοποιημένα drones

Τα μη πιστοποιημένα drones είναι συσκευές που δεν διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση από αρμόδιες αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αξιολογηθεί ή εγκριθεί για συμμόρφωση με συγκεκριμένα πρότυπα ασφαλείας και λειτουργίας.

Χαρακτηριστικά μη πιστοποιημένων drones:

  • Έλλειψη σήμανσης CE: Δεν φέρουν την ευρωπαϊκή σήμανση συμμόρφωσης, υποδεικνύοντας ότι δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα ασφαλείας.
  • Περιορισμένη χρήση: Η χρήση τους μπορεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ή σενάρια πτήσης, όπως η Κατηγορία Open A3, όπου απαιτείται πτήση μακριά από ανθρώπους και κατοικημένες περιοχές.
  • Αυξημένοι κίνδυνοι: Η απουσία πιστοποίησης μπορεί να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια πτήσεων και τη δημόσια ασφάλεια.

Σημαντικές πληροφορίες:

Τα μη πιστοποιημένα drones που κυκλοφόρησαν πριν από το 2024 μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως στην Ανοικτή Κατηγορία A1 για drones κάτω των 250 γραμμαρίων και στην Ανοικτή Κατηγορία Α3 για drones άνω των 250 γραμμαρίων.

  • Drones κάτω από 250 γραμμάρια
  • Αν το drone σας κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από το 2024 και ζυγίζει κάτω από 250 γραμμάρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το UAS σας υπό τις λειτουργικές συνθήκες της Α1 Κατηγορίας.
  • Drones άνω των 250 γραμμαρίων
  • Αν το drone σας υπερβαίνει το όριο των 250 γραμμαρίων, ζυγίζει κάτω από 25 κιλά και κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από το 2024, μπορείτε να συνεχίσετε να το πετάτε, αλλά μακριά από άτομα, κατοικημένες, εμπορικές, αναψυχικές ή βιομηχανικές περιοχές, δηλαδή στην Ανοικτή Κατηγορία A3 (150μ απόσταση από κατοικημένες περιοχές/ανθρώπους).

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα drones σε περιβάλλοντα που δεν είναι τύπου A3, θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην Ειδική Κατηγορία.

  • Εθνικά Τυποποιημένα Σενάρια (STS)
  • Ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να διαθέτουν εθνικά τυποποιημένα σενάρια για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτά τα σενάρια βασίζονται στα ευρωπαϊκά STS με τη διαφορά ότι τα drones δεν χρειάζεται να είναι πιστοποιημένα. Αν τα εθνικά STS σενάρια καλύπτουν τις ανάγκες σας (δεν εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα), αποτελούν καλή προσωρινή λύση για τη συνέχιση της χρήσης μη πιστοποιημένων drones. Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα drones σας να πληρούν τις απαιτήσεις του σεναρίου.
  • Σενάρια PDRA
  • Τα PDRA έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν την πτήση μη πιστοποιημένων drones σε ορισμένα επιχειρησιακά σενάρια. Πρώτα, είναι απαραίτητο να δείτε ποιο PDRA καλύπτει τις ανάγκες σας και αν πληροίτε τις απαιτήσεις. Αν ναι, πρέπει να υποβάλετε την τεκμηρίωση στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και να περιμένετε την έγκρισή τους.

  • Σενάρια Λειτουργικής Άδειας
  • Η τελευταία επιλογή είναι η χρήση Λειτουργικής Άδειας. Όταν δεν υπάρχει σενάριο που να καλύπτει τις απαιτήσεις μας, θα πρέπει να ζητήσουμε εξουσιοδότηση που πρέπει να προσαρμοστεί στη χρήση μας.

Η ομάδα της Makdrone μπορεί να σας βοηθήσει με τη διαχείριση των PDRA, STS για τα μη πιστοποιημένα όσο και τα πιστοποιημένα  drones σας.

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε  Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή από την MAKdRONE

ΣΤΡΑΙΤΣΑ 2 – ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
 231 7007300
https://www.makdrone.gr/

Screenshot

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ