Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν παραδέχεται για πρώτη φορά ότι έδωσε drone στη Ρωσία

- Advertisement -

Το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αλλά διευκρίνισε ότι αυτά παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία τα χρησιμοποιεί για να πλήττει πολιτικές υποδομές και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε ότι ένας “μικρός αριθμός” από drones εστάλη στη Ρωσία λίγους μήνες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα απάντησή του σχετικά με τα drones, το Ιράν διέψευσε ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να προμηθεύει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη Μόσχα.

“Αυτός ο θόρυβος που γίνεται από κάποιες δυτικές χώρες ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει με πυραύλους και drones τη Ρωσία για να συμβάλλει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας…το σκέλος που αφορά τους πυραύλους είναι εντελώς λάθος”, δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

“Το σκέλος που αφορά τα drones αληθεύει και προμηθεύσαμε τη Ρωσία με ένα μικρό αριθμό μη επανδρωμένων κατά τους μήνες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία”, είπε ο ίδιος.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία έχει αναφέρει αύξηση σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στόχους πολιτικές υποδομές και κυρίως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φράγματα χρησιμοποιώντας ιρανικής κατασκευής drones τύπου Shahed-13.

Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έχουν χρησιμοποιήσει ιρανικά drones για να πλήξουν την Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, δύο ανώτεροι ιρανοί αξιωματούχοι και δύο ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν είχε δεσμευτεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους-εδάφους εκτός από τα drones.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε τον Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Τεχεράνη και το Κίεβο είχαν συμφωνήσει να συζητήσουν για τις κατηγορίες περί χρήσης ιρανικών drones στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι Ουκρανοί δεν εμφανίστηκαν στην προκαθορισμένη συνάντηση.

“Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας να μας προμηθεύσει με έγγραφα που διαθέτουν οι Ουκρανοί ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο υπουργός αλλά η ουκρανική αντιπροσωπεία αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη συνάντηση την τελευταία στιγμή.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε γραπτό αίτημα για να σχολιάσει.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Τεχεράνη “δεν θα παραμείνει αδιάφορη” αν αποδειχτεί ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει ιρανικά drones στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

πηγή : zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ