Σκωτία: Με drones η αλληλογραφία στα νησιά Ορκάδες

- Advertisement -

Η Royal Mail, η ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας εγκαινίασε σήμερα την πρώτη της τακτική υπηρεσία διανομής με drones στις Ορκάδες, σε ένα αρχιπέλαγος στη Σκωτία.

Ειδικότερα, από τη Στόμνες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους που βρίσκεται στα νησιά Γκρέμσι και Χόι θα μεταφέρονται με drones στις Ορκάδες τόσο η αλληλογραφία όσο και τα πακέτα. Η χρήση των drones προβλέπεται αρχικά για περίοδο τριών μηνών, αλλά μπορεί να παραταθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Royal Mail.

Ο Άλιστερ Κάρμαϊκλ, βουλευτής Ορκάδων και Σέτλαντ, αρχιπελάγη που βρίσκονται ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σκωτίας, δήλωσε μέσω ανακοίνωσης πως «ό,τι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της καθολικής παροχής υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ζώνες στις οποίες είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νησιά, αξίζει να υποστηριχθεί». Πρόσθεσε πως ο ρόλος της ταχυδρομικής υπηρεσίας είναι «ζωτικής σημασίας» για να παραμένουν «συνδεδεμένα» τα νησιά, ενώ υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι «να γνωρίζουν και να δώσουν προσοχή» οι τοπικές κοινότητες στο συγκεκριμένο «δίκτυο».

Να σημειωθεί πως η κοντινή απόσταση ανάμεσα στα νησιά επιτρέπει τη χρήση drones μέσα στο πλαίσιο του νόμου και δεν απαιτούνται άδειες για πτήσεις «εκτός οπτικού πεδίου» των πιλότων. Επίσης, τα drones θα επιτρέψουν την αποφυγή απρόβλεπτων παραγόντων, όπως η επαναλαμβανόμενη αναστολή των δρομολογίων των οχηματαγωγών πλοίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποστολή της αλληλογραφίας, λόγω κακοκαιρίας, υπογραμμίζει η Royal Mail, και επιτρέπουν να βελτιωθεί η ασφάλεια του προσωπικού και να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Άλεξ Μπράουν, διευθυντής της εταιρείας-εταίρου στο σχέδιο με το όνομα Skyports Drone Service, σημείωσε ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει μια «επανάσταση στις ταχυδρομικές υπηρεσίες» στις απομακρυσμένες περιοχές.

Αρκετές δοκιμές για παράδοση αλληλογραφίας μέσω drones

Η Royal Mail έχει κάνει αρκετές δοκιμές στη Βρετανία για τη χρήση drones στην παράδοση της αλληλογραφίας. Η πρώτη υπηρεσία παράδοσης με drones ξεκίνησε το 2017 στο Ρέικιαβικ, στην Ισλανδία, όπου πελάτες μπορούσαν να παραλαμβάνουν τα ψώνια τους στο σπίτι.

Το 2022, η φαρμακευτική εταιρεία Boots έγινε η πρώτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέδιδε φάρμακα με drone, μεταξύ της νήσου Θόρνεϊ και της νήσου Γουάιτ, στη νότια Αγγλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP – lifo.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ