Σουηδία: Drones εντοπίστηκαν πάνω από πυρηνικούς σταθμούς

- Advertisement -

Ένα μεγάλο drone εθεάθη να πετάει πάνω από τον πυρηνικό σταθμό Forsmark την Παρασκευή (14 Ιανουαρίου). Ταυτόχρονα, ένα άλλο drone εντοπίστηκε κοντά στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Oskarshamn και «κάποιο είδος αντικειμένου» εντοπίστηκε τόσο στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς Ringhals όσο και στους σταθμούς Barsebäck. Η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το είδος του αντικειμένου και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενημερωθεί.

Στις 20.20 το βράδυ της Παρασκευής (14 Ιανουαρίου), ένας φύλακας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Forsmarkσήμανε συναγερμό ότι ένα drone πετούσε πάνω από τον σταθμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Forsmark, Josef Nylén, δεν θέλησε να σχολιάσει ποια συστήματα ασφαλείας υπάρχουν για να αποτρέψουν την πτήση drone πάνω από το εργοστάσιο.

«Δεν υπεισέρχομαι στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η φυσική μας προστασία, αλλά συνηθίζουμε να αναφέρουμε τα πάντα στην αστυνομία. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην αστυνομία να αποφασίσει ποια μέσα θα χρησιμοποιήσει», δήλωσε στο SVT.

Την ίδια στιγμή, αντικείμενα παρατηρήθηκαν επίσης στον αέρα κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς στο Oskarshamn, στο Ringhals και στον παροπλισμένο στο Barsebäck.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά. Ερευνούμε μια πιθανή σύνδεση, μέσω εθνικού συντονισμού, μεταξύ των περιστατικών», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Petra Blomqvist.

Η αστυνομία – η οποία δεν έχει υπόπτους – συνέταξε αναφορές για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προστατευόμενες περιοχές, παραβιάσεις του νόμου περί αεροπορίας και μη εξουσιοδοτημένη απεικόνιση προστατευόμενων αντικειμένων για τα διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επίσης ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δεν θέλησε να κάνει εικασίες σχετικά με το αν εμπλέκονται στρατιωτικά drone, αλλά δήλωσε στο SVT ότι τέτοια έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικές ασκήσεις σε προηγούμενες περιπτώσεις.

«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κατά καιρούς. Έχουμε επίσης αλλάξει τη νομοθεσία, έτσι ώστε αυτού του είδους τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μπορούν να καταρριφθούν. Τώρα εναπόκειται στην αστυνομία να το ερευνήσει», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ