Σούπερ λέιζερ εναντίον drones και υπερηχητικών πυραύλων για τον αμερικανικό στρατό

- Advertisement -

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με… θέα το Διάστημα. Οι στρατιωτικές υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους που θα βγαίνουν από τη γήινη ατμόσφαιρα και θα πλήττουν στόχους γρήγορα, σφοδρά και κυρίως χωρίς να είναι εύκολος ο εντοπισμός και ακολούθως η αντιμετώπιση τους.

Αν και όλες αυτές οι προσπάθειες καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας έχει γίνει γνωστό ότι Ρωσία και Κίνα βρίσκονται πιο μπροστά από τις ΗΠΑ οι οποίες για διαφόρους λόγους καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει τις δικές της έρευνες σε αυτό τον τομέα. 

Ο αμερικανικός στρατός έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να σχεδιάζει τα δικά της υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα ενώ όπως φαίνεται προσπαθεί να αποκτήσει και αμυντικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό ο αμερικανικός στρατός παρήγγειλε ένα μηχανισμό που χρησιμοποιεί λέιζερ για να εξουδετερώσει υπερηχητικούς πυραύλους αλλά και drones. Τον μηχανισμό αυτό που ονομάζεται Distributed Gain High Energy Laser Weapon System αναπτύσσει η Boeing σε συνεργασία με την εταιρεία General Atomics. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να παραγγείλει αυτόν τον μηχανισμό αυτό μετά από την είδηση που κυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι για πετυχημένη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα. Αν και το Πεκίνο επισήμως διέψευσε ότι έγινε τέτοια δοκιμή ο αμερικανικός στρατός θεώρησε ότι πρέπει να αποκτήσει άμεσα ένα νέο αμυντικό όπλο ενάντια τόσο στους νέας γενιάς πυραύλους όσο και στα drones που επίσης μπορούν να αποτελέσουν πολύ αποτελεσματικά και δύσκολα ανιχνεύσιμα και αντιμετωπίσιμα οπλικά συστήματα.

Ο μηχανισμός αυτός θα είναι ένα λέιζερ ισχύος 300 Kilowatt που θα τοποθετείται σε κάποιο όχημα και θα μπορεί να εξουδετερώνει διαφόρους στόχους κάθε μεγέθους και δυνατοτήτων από μικρά drones μέχρι αεροσκάφη αλλά και υπερηχητικούς πυραύλους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ