Στα σκαριά η κατασκευή Ελληνικού υποβρυχίου drone

- Advertisement -

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τοποθετήσει ψηλά στις προτεραιότητές του το πρόγραμμα ανάπτυξης, κατασκευής και παραγωγής drones, που θα επιχειρούν σε διάφορες αποστολές, από γης, αέρος, θαλάσσης, αλλά και υποβρυχίως.

Πηγές από το ελληνικό Πεντάγωνο επισημαίνουν στη Realnews ότι πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα «ΦΑΙΑΞ», που αφορά την κατασκευή ενός μη επανδρωμένου υποβρύχι ου οχήματος (Unmanned Underwater Vehicles – UUV) ή υποβρύχιου drone, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ την προσπάθεια πλαισιώνουν επτά ελληνικές εταιρείες.

Μέχρι στιγμής, σε διεθνές επίπεδο, τα υποβρύ χια drones χρησιμοποιούνται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Όμως τελευταία έχουν ενταχθεί και σε αρκετές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αυτές των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, το πρόγραμμα περιβάλλεται από πέπλο μυστικότητας και δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία, όπως η αυτονομία, η εμβέλεια δράσης, το επιχειρησιακό βάθος και η ποσότητα εκρηκτικών υλών που ενδεχομένως θα μεταφέρει το όχημα.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές του Πενταγώνου, στόχος είναι η παραγωγή UUV για αποστολές άμυνας, εξουδετέρωσης στόχων και σαμποτάζ.

Το πρόγραμμα ήδη βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Αμυνας Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ενημερωθεί σχετικά.

Πηγή: Sportime.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ