Στη Βρετανία ο πρώτος αεροδιάδρομος πτήσεων αποκλειστικά για drones

- Advertisement -

Πολύ σημαντική εξέλιξη για τις αερομεταφορές

Ένας αεροδιάδρομος πτήσεων για dronesμπορεί να ακούγεται ιδέα για μια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά το ερχόμενο καλοκαίρι ο πρώτος τέτοιος αεροδιάδρομος αποκλειστικής χρήσης από αυτόνομα ιπτάμενα αντικείμενα θα τεθεί σε λειτουργία στη Βρετανία.

Ο αεροδιάδρομος αυτός δημιουργήθηκε από τον πάροχο λογισμικού drone Altitude Angel και ονομάζεται Skyway. Θα έχει έκταση περίπου 300 χλμ. συνδέοντας την πόλη Κόβεντρι με την περιοχή Μίλτον Κέινς στα νοτιοανατολικά. Στο Skyway θα κινούνται drones που θα πραγματοποιούν κάθε είδους μεταφορές και παραδόσεις αντικειμένων.

Μπορεί από τη μια πλευρά η δημιουργία τέτοιων αεροδιαδρόμων να ακούγονται μια καλή λύση που αυξάνει την ασφάλεια των πτήσεων των drone ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω σε κάποιο άλλο ιπτάμενο όχημα αλλά εμφανίστηκαν και αντιδράσεις από όσους λένε ότι ένας αεροδιάδρομος με drones «αποτελεί αναπόφευκτα κίνδυνο» για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια όσων ζουν στην πορεία πτήσης του.

Οι πύργοι

Μόλις ολοκληρωθεί ο αεροδιάδρομος θα αποτελείται από 30 «Arrow Towers» που θα μπορούν να ελέγχουν τα drones από το έδαφος χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία χειριστή σε κοντινή απόσταση. Με κάθε πύργο να προσφέρει εμβέλεια 4 χιλιομέτρων τα drones θα μπορούν να πετούν σε μεγάλες αποστάσεις. Κάθε πύργος στο έδαφος είναι εξοπλισμένος με ισχυρούς αισθητήρες που δημιουργούν έναν εικονικό χάρτη με οτιδήποτε υπάρχει στον εναέριο χώρο.

Επικοινωνώντας με drones στον αέρα, οι πύργοι μπορούν να συντονίσουν την κυκλοφορία έτσι ώστε τα drones να αποφεύγουν το ένα το άλλο, καθώς και τυχόν εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν. Ήδη έχουν κατασκευαστεί οι 15 από τους τριάντα πύργους και η ολοκλήρωση της κατασκευής τους αναμένεται να γίνει το επόμενο δίμηνο με στόχο ο αεροδιάδρομος να είναι έτοιμος να λειτουργήσει τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ο αεροδιάδρομος αυτός λειτουργήσει και αποδειχτεί αποτελεσματικός και ασφαλής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τέτοιοι αεροδιάδρομοι θα κάνουν την εμφάνιση τους σύντομα σε πολλές χώρες και θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στη χρήση των αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων

Πηγή: Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ