Στα προγράμματα που συμμετέχει η Ελλάδα για την ανάπτυξη UAV αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως για το ελληνικό drone «Αρχύτας», η γραμμή βιομηχανικής παραγωγής θα τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2024.
Όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Προβληματισμοί σχετικά με την υλοποίηση του πολυπροβεβλημμένου προγράμματος ανάπτυξης UAV Αρχύτας
– Σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, το ΥΠΕΘΑ υποστηρίζει ενεργά και συγχρηματοδοτεί, από κοινού με το υπουργείο Άμυνας (ΥΠΑΜ) της Κύπρου, το Διακρατικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) «LOTUS», το οποίο υλοποιείται ήδη από το Δεκέμβριο 2020 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), με κύριο ανάδοχο (συντονιστή της κοινοπραξίας) την εταιρία Intracom Defense. Ειδικότερα, το εν λόγω ΔΟΠΕΑΣ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 45 μηνών, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτότυπου, καινοτόμου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους (Α/Φ) για αποστολές επιτήρησης σε τακτικό επίπεδο. Ο συνολικός Π/Υ του προγράμματος ανέρχεται στα 9.698.195 ευρώ, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 90,52% (8.779.380 ευρώ) από την ΕΕ, ενώ οι απαιτήσεις χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΕΘΑ ανέρχονται στα 795.263 ευρώ.
– Το ΥΠΕΘΑ έχει δηλώσει υποστήριξη, από κοινού με τη Γαλλία και την Κροατία, στο ΔΟΠΕΑΣ «HYBRID», το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), με συντονιστή της κοινοπραξίας τη γαλλική εταιρεία DELAIR και συμμετοχή της ελληνικής εταιρίας ISD. Το συγκεκριμένο ΔΟΠΕΑΣ, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 36 μηνών, έχει ως στόχο τη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός καινοτόμου, μη επανδρωμένου Α/Φ, μακράς αυτονομίας, προωθούμενο με ηλεκτρικό κινητήρα κυψελίδων υδρογόνου. Το πρωτότυπο UAV θα είναι αθόρυβο και θα έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL architecture) σε μικρή επιφάνεια. Ο δε συνολικός Π/Υ του προγράμματος ανέρχεται στα 3.356.586 ευρώ, με χρηματοδότηση σε ποσοστό 94,25% (3.163.714 ευρώ) από την ΕΕ, ενώ οι απαιτήσεις χρηματοδότησης από πλευράς ΥΠΕΘΑ αναμένεται να μην υπερβαίνουν τα 70.000 ευρώ.
– Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα «Αρχύτας», σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΒ, το αναπτυσσόμενο αερόχημα, το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο λεπτομερούς σχεδίασης, ενώ το πρώτο προβιομηχανικό πρωτότυπο προγραμματίζεται να κατασκευαστεί εντός του τρέχοντος έτους, με τη γραμμή βιομηχανικής παραγωγής να τίθεται σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2024.
πηγή : https://www.iefimerida.gr/politiki/panagiotopoylos-gia-paragogi-ellinikoy-uav-arhytas