Στρατιωτικά drone αγοράζει ο Καναδάς – Σύμβαση ύψους 1,7 δισ. ευρώ

- Advertisement -

Tην αγορά 11 τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων από την αμερικανική κατασκευάστρια General Atomics, τα οποία θα αναπτύσσονται στο εξωτερικό και θα επιτρέπουν την επιτήρηση της γιγαντιαίας επικράτειας της χώρας, ανακοίνωσε χθες o καναδικός στρατός. Η παραγγελία ανακοινώθηκε καθώς η καναδική Πολεμική Αεροπορία εκσυγχρονίζει τον γηράσκοντα στόλο της, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.

Πέραν των drone, η σύμβαση με τίμημα 2,49 δισ. καναδικά δολάρια (1,7 δισ. ευρώ) καλύπτει επίσης σταθμούς ελέγχου στο έδαφος, υπόστεγα και πυραύλους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, τα UAVs θα επιτρέπουν στις καναδικές ένοπλες δυνάμεις να επιτηρούν την αχανή επικράτεια και τη μακρά ακτογραμμή του Καναδά, ενώ θα αξιοποιούνται επίσης για «την υποστήριξη επιχειρήσεων αρωγής» όταν η χώρα πλήττεται «από δασικές πυρκαγιές» ή «πλημμύρες».

«Πρέπει να εγγυηθούμε ότι ο Καναδάς διαθέτει σύγχρονο στρατό, ευέλικτο, έτοιμο να αντιμετωπίσει αναδυόμενες και συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια», ανέφερε ο Μπιλ Μπλερ, υπουργός Άμυνας του Καναδά.

Τα πρώτα drones, τύπου MQ-9B SkyGuardian, αναμένεται να παραδοθούν το 2028. Πρόκειται για συστήματα μεγάλης εμβέλειας με υψηλό βαθμό αυτονομίας, που «δεν θα είναι οπλισμένα παρά μόνο όταν είναι απαραίτητο για την αποστολή» που θα αναλαμβάνουν, όπως διευκρίνισε το υπουργείο. Έχουν μέγεθος περίπου ίσο με αυτό καταδιωκτικού αεροσκάφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ