Τα drones παίζουν καίριο ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας στη στεριά, αλλά από ότι φαίνεται η χρήση τους έχει εξαπλωθεί και στη Μαύρη Θάλασσα με τα θαλάσσια drones, αλλάζοντας τα δεδομένα στις ναυτικές συγκρούσεις.
Τα θαλάσσια drones είναι μικρά, μη επανδρωμένα σκάφη τα οποία λειτουργούν στην επιφάνεια του νερού ή και κάτω από αυτήν. Έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα, ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν. Μπορούν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατασκοπείας, να καθαρίζουν ναρκοπέδια ή να εκρήγνυνται μόλις πραγματοποιούν επαφή με εχθρικά σκάφη.
Πολλών ειδών θαλάσσια drones έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου και πρόσφατα ένα από αυτά έγινε πρωτοσέλιδο όταν ξεβράστηκε στις ακτές της Κριμαίας.
Οι μακρινοί στόχοι συνήθως είναι προγραμματισμένοι στο drone, το οποίο διαθέτει όμως και κάμερες για να το κατευθύνει ο χειριστής του όσο πλησιάζει το στόχο του, ενώ έχουν και ενσωματωμένα εκρηκτικά. Ο αριθμός τους και από τις δύο πλευρές παραμένει άγνωστος. Η Ουκρανία έχει δώσει στη δημοσιότητα το κόστος για ένα από τα drones, το οποίο ανέρχεται στις $250.000. Κόστος που μπορεί να ακούγεται υψηλό, αλλά είναι ουσιαστικά φθηνότερο από τους περισσότερους τύπους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Ακόμα κι αν αναχαιτίσεις αρκετά από αυτά, αρκεί να περάσει μόνο ένα και θα προκαλέσει ζημιά σε ένα πολύ μεγαλύτερης αξίας στόχο, καλύπτοντας έτσι το κόστος του.
BREAKING:
Ukraine releases video of the strike by a Ukrainian naval drone against the Russian SIG tanker vessel carrying fuel for the Russian Army.
The Black Sea has become to small for the Russian Navy… pic.twitter.com/XYnno0t3OU
— Visegrád 24 (@visegrad24) August 5, 2023
Ukraine’s Navy and main internal security service, the SBU, used sea drones early Friday to attack a Russian naval base near the Black Sea port of Novorossiysk, a Ukrainian government official said, speaking on the condition of anonymity to discuss a sensitive matter.… pic.twitter.com/8IhbmVrb64
— The Washington Post (@washingtonpost) August 4, 2023
Σύμφωνα με το BBC, η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 11 επιθέσεις με θαλάσσια drones, ενάντια σε σκάφη, στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης και στο λιμάνι του Novorossiysk.
Σε σχέση με τα σκάφη του ναυτικού, τα drones είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν στο ραντάρ επειδή έχουν πολύ χαμηλό ύψος και κινούνται σχετικά σιωπηλά.
Δεν αποτελούν μία επανάσταση ακόμα. Βρισκόμαστε στην πειραματική φάση. Ωστόσο η στρατηγική της Ουκρανίας έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και ωθεί άλλα κράτη να υιοθετήσουν αυτού του είδους τα συστήματα και τις επιχειρησιακές πρακτικές της. – Katarzyna Zysk, καθηγήτρια στο Norwegian Institute of Defense Studies
Πηγή: unboxholics.com