Τα υποβρύχια drones και πώς μας κάνουν να βλέπουμε τις θάλασσες αλλιώς

- Advertisement -

Τα υποβρύχια drones αρχίζουν και… κατακλύζουν τους ωκεανούς μας, καθώς αυτή η τεχνολογία επιτρέπει άπειρες δυνατότητες που δεν ήταν εφικτές μέχρι πρότινος, τόσο τους επαγγελματίες όσο όμως και χομπίστες.

Το Idrones.gr συνομίλησε με έναν κορυφαίο παράγοντα της ελληνικής αγοράς, τον Μιχάλη Γιουνανλή, υπεύθυνο πωλήσεων της εταιρείας Topomarket, ο οποίος μας έδωσε το στίγμα του σήμερα, αλλά και του αύριο αυτής της βιομηχανίας, ενώ εξήγησε και το ευρύ φάσμα των εφαρμογών τους.

Idrones.gr: Ποια είναι η χρησιμότητα των υποβρύχιων drones;

Μιχάλης Γιουνανλής: Τα υποβρύχια drones έχουν ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών. Από την ερασιτεχνική υποβρύχια εξερεύνηση με σκοπό τη ψυχαγωγία έως επαγγελματικές εφαρμογές όπως: Επιθεώρηση Ασφαλείας, Έκτακτη Διάσωση, Επιθεώρηση Καρίνας Πλοίων, Επιστημονική Εξερεύνηση, Υδατοκαλλιέργεια, Υποβρύχια Φωτογραφία για Καταδύσεις και Ψάρεμα.

-Ποιες νέες, ακόμα και μη προβλέψιμες μέχρι σήμερα υπηρεσίες, μπορούν να προσφέρουν;

Θεωρούμε ότι η χρήση των υποβρύχιων drones θα αυξάνεται σημαντικά τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα για λόγους ασφαλείας από τους οργανισμούς και τα σώματα ασφαλείας όπως το Λιμενικό. Είναι εξαιρετικά δαπανηρό και επικίνδυνο να επιστρατεύονται δύτες για έρευνες όπως πχ η διάσωση και ο εντοπισμός ενός αγνοούμενου.

-Τι θα συμβουλεύατε κάποιον πριν αποκτήσει ένα υποβρύχιο drone; Τι να προσέξει και τι να έχει στο μυαλό του;

Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο ενδιαφερόμενος είναι για ποιες εφαρμογές σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ROVσε ποια βάθη και ποια είναι η επεκτασιμότητα των αξεσουάρ που ίσως αργότερα χρειαστεί. Τα επαγγελματικά ROV υποστηρίζουν πολλαπλά αξεσουάρ όπως κονσόλα ελέγχου, αφαιρούμενες μπαταρίες, τροφοδοτικά ρεύματος, επιπλέον κάμερες ή φώτα, εντοπισμό θέσης USBL, ρομποτικούς βραχίονες κ.ά.

-Είναι εύκολος ο χειρισμός τους; Οι απώλειες και τα ατυχήματα είναι συχνότερα από ότι με τα εναέρια;

Ο χειρισμός των υποβρύχιων drones είναι εξαιρετικά απλός. Αφού συνδέσετε τον εξοπλισμό η πλοήγηση του ROV γίνεται από το χειριστήριο που περιλαμβάνει 2 μοχλούς και 4 κουμπιά. Μέσα σε λίγα λεπτά ο χρήστης θα έχει πλήρη έλεγχο του οχήματος. Οι απώλειες είναι μηδαμινές γιατί το ROV είναι συνδεδεμένο με καλώδιο από το χειριστήριο οπότε μπορεί να ανασυρθεί πολύ εύκολα.

Επίσης τα ατυχήματα είναι εξαιρετικά σπάνια γιατί το ROV κινείται με ταχύτητα περίπου 1,2 μέτρων το δευτερόλεπτο ενώ παράλληλα βλέπετε σε πραγματικό χρόνο τι βρίσκεται μπροστά από το όχημα. Επίσης δεν χρειάζεται άδεια χειριστή για τη λειτουργία του ROV.

-Σε τι κόστος θα μπορούσε να προμηθευτεί ένα υποβρύχιο drone ένας χομπίστας, που ενδιαφέρεται για τις εξερευνήσεις στον βυθό;

Ένας χομπίστας μπορεί να προμηθευτεί ένα αξιόπιστο ROV με ένα κόστος γύρω στα 1.700-2.100€ όπως το CHASING Gladius Mini S. Διατίθεται σε απλή έκδοση και Flash Pack που περιλαμβάνει ρομποτικό βραχίονα και σακίδιο μεταφοράς. Έχει 200 μέτρα καλώδιο και μέγιστο βάθος εργασίας τα 100 μέτρα. Για απολύτως ερασιτεχνική χρήση υπάρχει και το CHASING Dory που ξεκινάει στα 749€.

-Υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τις προϋποθέσεις της χρήσης τους;

Δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει τις προϋποθέσεις χρήσης των υποβρύχιων drones. Σίγουρα, θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση του κοντά σε λουόμενους ή σε λιμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ