Τι είναι τα drone καμικάζι και γιατί τα χρησιμοποιεί η Ρωσία για να χτυπήσει την Ουκρανία

- Advertisement -

Τι γνωρίζουμε για τα drone καμικάζι και γιατί τα χρησιμοποιεί η Ρωσία;

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «CNN», η Ρωσία προμηθεύτηκε τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν τα drone καμικάζι σε επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, της Βινίτσια, της Οδησσού, της Ζαπορίζια και άλλως πόλεων σε ολόκληρη την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, με την Ρωσία να εντείνει όλο και περισσότερο την χρήση τους.

Τα χαρακτηριστικά των drone καμικάζι που προμηθεύτηκε η Ρωσία από το Ιράν:

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, είναι ένας τύπος εναέριου οπλικού συστήματος. Είναι γνωστά ως πυρομαχικά που περιφέρονται επειδή είναι ικανά να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια περιοχή που έχει αναγνωριστεί ως πιθανός στόχος και να χτυπήσουν μόνο όταν εντοπιστεί εχθρικό στοιχείο.
Είναι μικροί, φορητοί και μπορούν να εκτοξευθούν εύκολα, αλλά το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση.
Η ονομασία «καμικάζι» αναφέρεται στο γεγονός ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αναλώσιμα και έχουν πάρει το όνομα τους από τους Ιάπωνες πιλότους που προσφέρθηκαν να συντρίψουν τα αεροπλάνα τους σε αποστολές αυτοκτονίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και καταστρέφονται κατά την επίθεση -σε αντίθεση με τα πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα και ταχύτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιστρέφουν στην πατρίδα τους αφού ρίξουν πυραύλους.

Εχει η Ουκρανία drone καμικάζι;

Ειδικότερα όπως αναφέρει το «CNN», ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί drone καμικάζι RAM II, τα οποία αναπτύχθηκαν από κοινοπραξία ουκρανικών εταιρειών και αγοράστηκαν με χρήματα που χρηματοδοτήθηκαν από απλούς Ουκρανούς. Αυτά τα πυρομαχικά ακριβείας που καθοδηγούνται με ακρίβεια μπορούν να φέρουν πολεμικές κεφαλές βάρους 3 κιλών και έχουν εμβέλεια πτήσης έως και 30 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Αλλά το Κίεβο βασίζεται επίσης στους συμμάχους του για προμήθειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει διάφορους τύπους εναέριων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Switchblade drones -μικρά, φορητά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που μπορούν να μεταφέρουν πολεμική κεφαλή και να πυροδοτηθούν κατά την πρόσκρουση. Το Switchblade 300 και το μεγαλύτερο Switchblade 600 παράγονται από την αμερικανική αμυντική εταιρεία AeroVironment

Το μικρότερο Switchblade 300 μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση έως 9,6 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που παρέχει η εταιρεία, ενώ το μεγαλύτερο Switchblade 600 μπορεί να πλήξει σε απόσταση μεγαλύτερη των 32 χιλιομέτρων. Και τα δύο συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν και να εκτοξευθούν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ έστειλαν στον ουκρανικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη «phoenix ghost», τα οποία πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με το Switchblade, αν και λίγα είναι γνωστά για τις δυνατότητές τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά παραμονής, συμπεριλαμβανομένων 850 χειροκίνητων μικρο-ρομπότ Black Hornet.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2. Αυτά έχουν γίνει κάτι σαν σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης. Ωστόσο, αυτά είναι μεγαλύτερα και έχουν σχεδιαστεί για να επιστρέφουν στην πατρίδα τους μετά τη ρίψη βομβών ή πυραύλων καθοδηγούμενων με λέιζερ.

πηγή : iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ