Τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας

- Advertisement -

Τμήματα ρωσικού drone έπεσαν στο έδαφος της Ρουμανίας, παραδέχθηκε το Βουκουρέστι, με τον πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις να κάνει λόγο για σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας

Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ρωσικά drone εξερράγησαν στο έδαφος της Ρουμανίας, μέλους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια νυκτερινής ρωσικής επίθεσης κατά του ουκρανικού λιμανιού Ισμαΐλ στον Δούναβη, αλλά το Βουκουρέστι επέμεινε να αρνείται κατηγορηματικά ότι επλήγη το έδαφός του.

«Ερευνητές εντόπισαν το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου (χθες, Τρίτη) αντικείμενο που μοιάζουν με συντρίμμια drone», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι θα διενεργηθεί τεχνική πραγματογνωμοσύνη για τον προσδιορισμό της «προέλευσής τους» και «τα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατόν».

Αυτά τα συντρίμμια βρέθηκαν στην περιοχή Πλαούρου, ενός ρουμανικού χωριού που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Ισμαΐλ, στον ποταμό Δούναβη, που χωρίζει τη Ρουμανία από την Ουκρανία.

«Επιβεβαιώνω ότι βρέθηκαν κομμάτια που μπορεί να ανήκουν σε drone», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ανγκελ Τίλβαρ προσθέτοντας ότι η περιοχή δεν εκκενώθηκε διότι δεν θεωρείται ότι αυτά τα συντρίμμια συνιστούν κίνδυνο.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ρουμανίας μαζί με τον πρόεδρο Γιοχάνις επέμειναν να αρνούνται μέχρι σήμερα ότι ρωσικά drone εξερράγησαν στο ρουμανικό έδαφος και δήλωσαν ότι οι ρωσικές επιθέσεις δεν αποτέλεσαν ευθεία απειλή για το έδαφος της Ρουμανίας και άρα για νατοϊκό έδαφος.

Μιλώντας σήμερα στο Βουκουρέστι κατά την έναρξη μιας συνόδου κορυφής των των χωρών της Πρωτοβουλίας Τρεις Θάλασσες ο Γιοχάνις είπε ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας ήταν εγκλήματα πολέμου που έγιναν σε «μικρή απόσταση» από τα σύνορα της Ρουμανίας.

«Αν επιβεβαιωθεί ότι τα εξαρτήματα ανήκουν σε ρωσικό drone, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν απαράδεκτη και θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρουμανίας», δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «είμαστε σε επιφυλακή και σε συνεχή επαφή με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα USR κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκρυψε τη σκόνη κάτω από το χαλί». «Έλεγαν ψέματα για δύο ημέρες. Η Ουκρανία είχε δίκιο», τόνισε το κόμμα με ανάρτηση στο Facebook. «Είναι εξωφρενικό και ντροπιαστικό».

Ο Τίλβαρ επανέλαβε σήμερα ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή. Μιλώντας στο Agerpres ανέφερε ότι είναι πιθανό το drone να μην εξερράγη κατά την πρόσκρουση, αλλά απλώς έπεσε ή τμήματά του προσγειώθηκαν σε ρουμανικό έδαφος.

«(Αυτό) δεν μας κάνει χαρούμενους, (…) αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για επίθεση και, όπως δήλωσα προηγουμένως, νομίζω ότι πρέπει να ξέρουμε πώς να διακρίνουμε μια πράξη επιθετικότητας και ένα περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός.

«Ο κόσμος έχει κάπως πανικοβληθεί. Μόλις 370 μέτρα μας χωρίζουν», από τα σύνορα με την Ουκρανία τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμούρ Σιούς, δήμαρχος του χωριού Τσίλια Βέτσε. «Ακούσαμε τα πάντα, φυσικά. Πώς να ζούμε υπό αυτές τις συνθήκες;» είπε. «Αλλά αισθανόμαστε ασφαλείς επειδή είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ».

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ομάδες έρευνας βρίσκονταν στην περιοχή για αρκετές ημέρες, ενώ ο υπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της Άμυνας μίλησαν με τους κατοίκους.

Από τον Ιούλιο, όταν η Μόσχα αποχώρησε από την συμφωνία που ήρε τον ρωσικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα πλήξει τα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία.

Ένα άτομο σκοτώθηκε από νέα επίθεση ρωσικού drone κοντά στο λιμάνι Ισμαΐλ, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

Πηγή: Zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ