Το μυστηριώδες αεροπορικό ραντάρ στο Πυργί Αιτωλοακαρνανίας

- Advertisement -

Εγκαταστάσεις ραντάρ που ελάχιστοι θυμούνται.Από την δεκαετία του ’30 το Αγρίνιο είχε ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά και πολιτικά αεροδρόμια της χώρας. Απαραίτητη ήταν η αεροπορική κάλυψη και κυρίως ο εντοπισμός της θέσης των εχθρικών αεροσκαφών. Το ραντάρ χρησιμοποιήθηκε το 1940 σε πολεμική επιχείρηση, όταν η Αγγλική Αεροπορία (RAF) θριάμβευσε έναντι της Ναζιστικής  (Luftwafe) και κρίθηκε η μάχη της Αγγλίας.Έκτοτε δεν υπήρχε πολεμικό αεροδρόμιο χωρίς ραντάρ σε ένα ύψωμα.  

Κάπου στο Πυργί( Βελάουστα παλαιά ονομασία) είχαμε ακούσει ότι υπήρχαν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις εκεί ραντάρ. Οι πληροφορίες συγκεχυμένες. Άλλος έλεγε ότι ήταν ΝΑΤΟΙΚΟ, άλλος του Ελληνικού στρατού και άλλος του ΟΤΕ. Οι περισσότεροι ανέφεραν ως πιο πιθανή την στρατιωτική εκδοχή του ΝΑΤΟ. Όπως και να χει,  οι μαρτυρίες συνέκλιναν ότι λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του ’60.Πιθανότατα οι κεντρικές εγκαταστάσεις του ραντάρ. Υπόγειες με όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Οι ντόπιοι μας μίλησαν για “πιάτο” που υπήρχε παλαιότερα. Δυστυχώς τίποτε δεν υπάρχει από αυτό. Τα σιδερένια απομεινάρια του ( όχι μόνο από αυτό) λεηλατήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για ευνόητους λόγους…Συμπέρασμα. Το κτίριο θυμίζει “ψυχροπολεμική” κατασκευή. Η πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε ραντάρ σε περίοδο που συνέπεσε με τον “Ψυχρό” Πόλεμο.  Αυτό ενισχύει και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην κατασκευή των εγκαταστάσεων.  

Τα ραντάρ χρησιμοποιήθηκαν και για τηλεπικοινωνίες. Δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν ακριβώς οι πληροφορίες όμως, αν δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα ως τεκμήρια. Περιοριζόμαστε λοιπόν στις αναφορές των κατοίκων. Έως τότε, τα σύννεφα του ιστορικού -πλέον- μυστηρίου θα παραμένουν…(Πηγή κειμένου : Agrinionews.)

Δείτε το όπως το κατέγραψε με το drone του ο Βαγγέλης Τσάκαλος :

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε ευρωπαϊκό δίπλωμα χειριστή στην Drone Pilot GR

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : https://dronepilot.gr/

Τηλ Επικοινωνίας : 2169002514

Email : info@dronepilot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ