Το ορεινό χωριό Φυτά με τη μαγευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος

- Advertisement -

Τα Φυτά είναι ένα ορεινό χωριό της βόρειας Χίου σε απόσταση 38,5 χλμ από την πόλη. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 480 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, στη δυτική πλαγιά του μεγαλύτερου βουνού της Χίου, του Πελινναίου Όρους. Είναι το 2ο ψηλότερο χωριό της Χίου μετά τη Σπαρτούντα (530 μ.). Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του το 364 π. Χ. όταν Βοιωτοί με τον Επαμεινώνδα ήρθαν στα Βορειόχωρα, έδωσαν στο χωριό το όνομα Οινόφυτα από εκείνο της Βοιωτίας και έμεινε στις μέρες μας το β’ συνθετικό Φυτά. 

 Ιστορικά, τα Φυτά αναφέρονται ως «πολύ υπό των περιηγητών επαινούμενα» κατά τους περασμένους αιώνες (Ζολώτας) καθότι το δροσερότερο και πιο πολυάνθρωπο από τα χωριά του Πελινναίου, και προπαντός για την πολύυδρη «πηγή του χωριού». Αυτή η δροσερή πηγή είναι γνωστή σήμερα ως «Νερό του Αγγέλου» και αναβλύζει από τη ρίζα ενός θεόρατου πλατάνου. Κατά το παρελθόν οι πηγές των Φυτών κινούσαν οκτώ νερόμυλους. Πάνω από το χωριό, η πλαγιά του Πελινναίου καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος. 

Στο μέσο του χωριού υψωνόταν μεγάλος τετράπλευρος πύργος των Γενοβέζων που χτίστηκε το 1515. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή το χωριό χτίστηκε στη σημερινή του θέση μετά την κατοχή της Χίου από τους Γενουάτες στα 1346-1566 και τα σπίτια επικοινωνούσαν υπογείως με τον Πύργο για λόγους ασφαλείας, λόγω των επιδρομών των πειρατών. Η χωριό εκκλησία των Φυτών τιμάται στο όνομα της Αγίας Παρασκευής αλλά το χωριό πανηγυρίζει και της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου). 

Αξίζει να επισκεφτείτε τα Φυτά, να περπατήσετε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος με το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα καθώς και να γευτείτε τοπικούς μεζέδες στη μοναδική ταβέρνα του χωριού. 
Δείτε το όπως το κατέγραψε με το drone του ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου:

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε ευρωπαϊκό δίπλωμα χειριστή στην Altus Lsa
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : https://academy.altus-lsa.gr/moodle/
Τηλ Επικοινωνίας: 2821044492

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ