Το παλιό πέτρινο γεφύρι Αζίζ Αγά από ψηλά

- Advertisement -

Αυτό είναι ένα ακόμη από τα όμορφα παραδοσιακά παλιά πέτρινα γεφύρια της περιοχής Γρεβενών στην Ελλάδα , το τρίτοξο γεφύρι Αζίζ Αγά το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Τρίκωμο , στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου.

Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα σωζόμενα γεφύρια της Μακεδονίας, που φθάνει τα 15 μέτρα και συνολικό μήκος τα 70 μέτρα. Γεφυρώνει τον Βενέτικο ποταμό.

Στα δύο εκατέρωθεν βάθρα του φέρει ψηλότερα δύο μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα ενώ στα δύο του μεσόβαθρα υπάρχουν τριγωνικές προεξοχές (για να εξομαλύνουν τη ροή του νερού).

Κτίστηκε επί τουρκοκρατίας το 1727 -με χίλιες δύο ταλαιπωρίες- και χρηματοδοτήθηκε από τον Αζίζ Αγά. Στην πορεία της κατασκευής του αποδείχθηκε πολύ δύσκολο έργο, αφού κατέρρευσε δύο φορές και λίγο έλειψε να στοιχίσει το “κεφάλι” του πρωτομάστορα.

Στο τέλος το γεφύρι του Αζίζ Αγά στάθηκε, και ο πρωτομάστορας, παρακολουθώντας το ξεκαλούπωμα από απόσταση ασφαλείας, γλίτωσε, εισπράττοντας την πλούσια αμοιβή του. Το σημαντικό αυτό γεφύρι βρισκόταν πάνω στις ορεινές μουλαρόστρατες που συνέδεαν την Ήπειρο με την Μακεδονία.

Δείτε το όπως το κατέγραψε με το drone του ο Αργύρης Σταμάτιδης :

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή drone στην Αcademy of Innovation & Technology της Tree Company
Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ : https://www.treecomp.gr/academy.html
Τηλ Επικοινωνίας :210-9473600 
Email : academy@treecomp.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ