Το Πολεμικό Μουσείο από ψηλά

- Advertisement -

Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου. Με επικεφαλής τον Θουκυδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου. Το 1975 στις 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων.

Το κτίριο , με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 , συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών . Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος. Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Το μουσείο λειτουργεί και ως χώρος εκπαίδευσης για σχολικές ξεναγήσεις.

Δείτε το Πολεμικό Μουσείο από ψηλά, στο βίντεο της Drone Solutions:

Το πολεμικό μουσείο της Αθήνας έχει ιδρύσει παραρτήματα στην Θεσσαλονίκη , στα Χανία στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη.  Στο Μουσείο λειτουργεί τμήμα έρευνας και μελέτης. Διαθέτει τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση, φροντίδα και επέμβαση των εκθεμάτων από διάφορες φθορές. Τα εργαστήρια τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης είναι, εργαστήριο μετάλλων, εργαστήριο όπλων, εργαστήριο χαρτών, εργαστήριο πινάκων, εργαστήριο ζωγραφικής και τμήμα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων. Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει, την μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού. Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο , ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης. Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο . Εκθέματα από την Αρχαιότητα που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο , την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Συμμαχικές επιχειρήσεις καθώς και εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες, προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών. Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα . Φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα, κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη . Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο , αίθουσα εκπαιδεύσεως , φουαγιέ και αίθριο χώρο όπου κάθε χρόνο διοργανώνονται συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και δεξιώσεις.

Μάθετε περισσότερα για την Drone Solutions εδώ: www.dronesolutions.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ