Το πρώτο drone-γεράκι που θα σώζει ανθρώπους

- Advertisement -

Καθημερινά κάνουν την εμφάνιση τους νέα μοντέλα αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων με διαφόρων ειδών δυνατότητες και πολλών ειδών χρήσεις. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ παρουσιάζει στην επιθεώρηση «Science Robotics» ένα drone που κατασκεύασε το οποίο είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστό.

Ονομάζεται SNAG και είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που λειτουργούν τα γεράκια τόσο στον τρόπο που απογειώνεται/προσγειώνεται και κυρίως με τον τρόπο που γραπώνεται στα κλαδιά των δέντρων και άλλες επιφάνειες. Το drone διαθέτει τρισδιάστατης εκτύπωσης σκελετική δομή με άκρα που μιμούνται τη λειτουργία των ποδιών του γερακιού και μηχανικά μέρη που αντικαθιστούν τους μύες και τους τένοντες του πτηνού. Μάλιστα το drone μπορεί εκτός των άλλων να πιάνει στον αέρα αντικείμενα.

Το SNAG διαθέτει κάμερες, αισθητήρες και εξοπλισμό με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιεί μια γκάμα αποστολών όπως παρακολούθηση της άγριας ζωής και των οικοσυστημάτων γενικότερα αλλά να κάνει και κλιματικές έρευνες. Το SNAG θα μπορεί να κάνει ελέγχους σε δάση για να εντοπίζει τυχόν κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όμως θα μπορεί να συμμετέχει και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κίνδυνο.

«Δεν είναι εύκολο να μιμηθείς το πώς πετούν και το πώς κινούνται γενικότερα τα πτηνά. Μετά από εκατομμύρια έτη εξέλιξης έχουν μάθει να απογειώνονται και να προσγειώνονται σε κάθε είδους επιφάνεια ακόμη και κλαδιών δέντρων με χαρακτηριστική άνεση και ευκολία. Όπως και τα πτηνά το SNAG διαθέτει δύο πόδια που κινούνται αυτόνομα με γαμψές  άκρες και μηχανισμούς που να μιμούνται την λειτουργία των αληθινών άκρων των πτηνών» αναφέρει ο Ουίλιαμ Ρόντερικ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ