Το υπέροχο δάσος της Οξυάς από ψηλά!

- Advertisement -

Η Σαράνταινα είναι κορυφή και περιοχή του όρους Οξυά που βρίσκεται ανάμεσα στο Βελούχι και στα Βαρδούσια, στα νοτιοδυτικά του νομού Φθιώτιδας.

Είναι το ψηλότερο βουνό του Δήμου Μακρακώμης. Η κορυφή έχει ύψος 1.923 μέτρα. Η Σαράνταινα χαρακτηρίζεται από το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης, με πλούσιο βιότοπο, ενώ η όλη περιοχή με έκταση 2.355,4 στρέμματα είναι χαρακτηρισμένη σαν «Άλλο τοπίο» και προσφέρεται για πεζοπορίες ή φυσιολατρικές διαδρομές. Ορειβατικοί, πεζοπορικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι καθώς και ποδηλάτες επισκέπτονται συχνά την ευρύτερη περιοχή της Σαράνταινας.

Σε κοντινή απόσταση από το δρόμο που συνδέει τα χωριά Γαρδίκι Ομιλαίων και Γραμμένη Οξυά Αιτωλοακαρνανίας, πάνω από το διάσελο που βρίσκεται το μνημείο της Μάχης της Γραμμένης Οξυάς υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο της Γραμμένης Οξυάς σε υψόμετρο 1740μέτρων.

Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι το όνομα Σαράνταινα προέκυψε από τον ομαδικό θάνατο των σαράντα μελών μιας γαμήλιας πομπής που διέσχιζε το βουνό πριν από πολλά χρόνια και η οποία έπεσε σε ξαφνική χιονοθύελλα.

Για τον λόγο αυτό, το χωριό που βρίσκεται προς τη μεριά του Καρπενησιού ονομάστηκε «Κλαψί», ενώ η η κοντινή απόκρημνη πλαγιά του Βελουχιού «Συμπεθερικό».

Δείτε το όπως το κατέγραψε με το drone του ο Βασίλης Γαλατάς:

Μάθετε τα μυστικά του drone και αποκτήστε  Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή από την MAKdRONE
ΣΤΡΑΙΤΣΑ 2 – ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ :
 231 7007300
https://www.makdrone.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ