Τρία βασικά trends για το μέλλον των drones

- Advertisement -

Ποια είναι τα trends που διαμορφώνουν το μέλλον της αγοράς των drones; Ανακαλύψτε σήμερα κάποια από αυτά και ακόμη περισσότερα στο επερχόμενο virtual event Drones Pro 2023 – The Rise of Drones: Τhe 3D environmentπραγματοποιώντας σήμερα κιόλας -και εντελώς δωρεάν- την εγγραφή σας!

Τα drones θα γίνουν ισχυρότερα
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα drones θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας – φτάνοντας ακόμη και τις 100.000 στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Αυτή η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μέσω και της επίλυσης ζητημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η συγκεκριμένη αγορά, όπως η ανάγκη για αύξηση του χρόνου πτήσης και της ικανότητας μεταφοράς φορτίου.

Αυτή τη στιγμή, η συχνότερη επιλογή για την τροφοδοσία ενός drone είναι οι μπαταρίες λιθίου. Αυτή η τεχνολογία αυξάνει συνεχώς την χωρητικότητα της και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για ελαφριά drones, που χρησιμοποιούνται σε μικρές αποστάσεις.

Όμως, για άλλες εργασίες, όπως η μεταφορά βαρέων φορτίων, η ισχύς των μπαταριών λιθίου δεν θα είναι αρκετή και θα «φρενάρει» την ανάπτυξη της αγοράς. Από την άλλη, οι μεγάλες μπαταρίες, όπως εκείνες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν είναι κατάλληλες. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο πιο γρήγορα αποφορτίζεται, προσθέτοντας παράλληλα και στο συνολικό βάρος.

Ως εκ τούτου, οι μηχανικοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να τροφοδοτήσουν τα drones. Με την αγορά να αναμένει περισσότερες εξελίξεις και καινοτομίες, οι δύο λύσεις που ξεχωρίζουν σήμερα φαίνεται πως είναι οι υβριδικοί κινητήρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και βενζίνη, αλλά και οι κινητήρες υδρογόνου.
Το μοντέλο Drone-as-a-Service
Μπορεί κανείς να πει πως το κόστος ενός εμπορικού drone συγκρίνεται με εκείνο ενός ακριβού αυτοκινήτου. Αν και αυτό αρκεί για να το κάνει μη προσιτό, αν προσθέσουμε κόστη όπως εκείνο για τις υποδομές, αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη και συντήρηση ενός στόλου drones δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή για όλες τις επιχειρήσεις.

Ως εκ τούτου, έχει κάνει την εμφάνιση του ένα νέο μοντέλο γύρω από την χρήση drones. Αυτό φέρει την ονομασία Drone-as-a-Service (DaaS) και αποτελεί μια επιλογή που έρχεται «με το κλειδί στο χέρι», με στόχο να καλύψει τις εκάστοτε απαιτήσεις. Με τη συγκεκριμένη επιλογή, τα drones έρχονται έτοιμα για να «μπουν» στην παραγωγή και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί, μειώνοντας δραστικά την αναλογία χρόνου προς αξία.

Με τη βοήθεια του μοντέλου DaaS, οι οργανισμοί μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα σύνολο εργασιών χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν στην ανάπτυξη του δικού τους στόλου. Για παράδειγμα, μπορούν να «προσλάβουν» drones για να πραγματοποιήσουν χαρτογράφηση μιας μεγάλης περιοχής, να παρακολουθήσουν καλλιέργειες και ζώα, αλλά και να δημιουργήσουν ένα προσωρινό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Και οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ!
Τεχνητή νοημοσύνη και drones
Τα τελευταία χρόνια, τα αυτόνομα οχήματα απασχολούν ολοένα και περισσότερο την αγορά. Με την αυτόνομη τεχνολογία να γίνεται σταδιακά mainstream, είναι θέμα χρόνου μέχρι να φτάσει και στα drones! Τόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) όσο και η Μηχανική Μάθηση (ML) αναμένεται πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα αυτόνομα drones. Οι ειδικοί λένε πως, μέσα στην τρέχουσα χρονιά, θα δούμε διάφορους τύπους drones να πετούν χωρίς χειροκίνητη παρέμβαση!

Το όραμα του μέλλοντος «δείχνει» πως τα drones θα εξελιχθούν σε πλήρως αυτόνομες συσκευές, που θα λειτουργούν χωρίς εμπλοκή χειριστή και θα βασίζονται σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Για να πετάξουν κατά μήκος μιας δεδομένης διαδρομής -και να αποφύγουν τις συγκρούσεις με άλλα drones, κτίρια και φυσικά εμπόδια- θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις, βάσει των πληροφοριών που θα έχουν στη διάθεση τους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες γύρω από τα logistics, καθώς θα αφαιρέσει την πιθανότητα σφάλματος από τον χειριστή, οδηγώντας σε πιο γρήγορη και συστημική λειτουργία. Τα logistics του last mile θα φέρουν επανάσταση, κάνοντας χρήση τέτοιων drones. Και αυτό γιατί θα παραδίδουν τα πακέτα μέσα σε λίγα λεπτά και όχι σε… ώρες!

Τέτοια συστήματα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα κάθε εμπορικού drone: συστήματα αποφυγής συγκρούσεων, συστήματα βελτίωσης της ικανότητας ελιγμών, ακόμη και συστήματα αυτοκαταστροφής – τα οποία είναι απαραίτητα για καταστάσεις στις οποίες ένα drone δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται και μπορεί να οδηγήσει σε κάποια καταστροφή.
Για τις τελευταίες εξελίξεις και τα νεότερα trends από την αγορά των drones, παρακολουθήστε το συνέδριο virtual event Drones Pro 2023 – «The Rise of Drones: Τhe 3D environment», μια διοργάνωση που έρχεται για τρίτη χρονιά με τη «σφραγίδα» και την αξιοπιστία της Smart PressΟι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται –εντελώς δωρεάν– από εδώ, ενώ περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω του dronespro.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ