Το περίεργο αυτό μαύρο όχημα, είναι αυτοκινούμενο και πραγματικά το χρειάζεται η Ελλάδα όσο τίποτα άλλο. Για την ώρα έχει ξεκινήσει την πειραματική περίοδο δοκιμής του, στους δρόμους της Μεγάλης Βρετανίας και ο μοναδικός λόγος ύπαρξης του, είναι να εντοπίζει και να κλείνει λακούβες στους δρόμους.
ARPES – Autonomous Road Repair System: Και κάνει ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του
Αρκετοί έσπευσαν να το παρομοιάσουν με το Tesla Cybertruck λόγω του αμαξώματος με τις δεκάδες γωνίες, και άλλοι με το όχημα από την ταινία sci-fi Blade Runner.
Το όχημα αυτό, αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μαζί με την τεχνολογική εταιρεία που ονομάζεται Robotiz3d και χρησιμοποιεί μια ποικιλία αισθητήρων, καμερών και άλλων τεχνολογιών σε συνδυασμό με εξοπλισμό επιδιόρθωσης που γεμίζει τις ρωγμές (και λακούβες) των δρόμων, χωρίς ανθρώπινο χέρι, εντελώς αυτόνομα.
Τούτου λεχθέντος, το ARRES μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως από έναν ανθρώπινο χειριστή, αλλά το όλο νόημα του έργου είναι να αναπτυχθεί κάτι που θα μπορεί να πραγματοποιεί αυτόνομα επισκευές δρόμων 24 ώρες το 24ωρο.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της κομητείας Hertfordshire, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020 και πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη του δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς λειτουργεί δεν αποκαλύπτονται ακόμη, αλλά οι δοκιμές θα συνεχιστούν στην περιοχή για την περαιτέρω τελειοποίηση του συστήματος. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή μιας μεγαλύτερης έκδοσης που θα μπορεί να εκτελέσει ακόμη πιο αυτοματοποιημένες εργασίες επισκευής δρόμων.
“Το ARRES Prevent έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αυτόνομα εργασίες σφράγισης ρωγμών συνδυάζοντας τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά του ARRES Eye, της πρωτοποριακής μας τεχνητής νοημοσύνης, με ρομποτική τελευταίας τεχνολογίας και μη επανδρωμένη κινητικότητα, για να μειώσει προληπτικά τον αριθμό των λακουβών. Η συνεργασία με το Hertfordshire County Council επιτάχυνε τον ρυθμό ανάπτυξής μας, προωθώντας μας προς τον στόχο μας να φέρουμε επανάσταση στις πρακτικές συντήρησης των δρόμων”. δήλωσε ο Sebastiano Fichera, συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής της Robotiz3d.
Πηγή: Zougla.gr