Φαράγγι καμπιών: Ο επίγειος παράδεισος της Χίου (βίντεο)

- Advertisement -

Το φαράγγι των Καμπιών βρίσκεται στη βόρεια Χίο, κάτω από τη σκιά του επιβλητικού όρους Πελινναίου. Πρόκειται για μία από τις πιο κατάφυτες περιοχές του νησιού, καθώς από εδώ περνούν πολλά από τα νερά του μεγαλύτερου όρους της Χίου πριν εκβάλλουν στο βόρειο Αιγαίο. Το φαράγγι πήρε το όνομα του από το χωριό Καμπιά που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Πελινναίου σε υψόμετρο 330 μέτρων. 

Από το χωριό ξεκινάει και το μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι, μήκους 3,5 χλμ το οποίο οδηγεί στις βόρειες ακτές του νησιού, στην παραλία των Καμπιών. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Χίου, με ξύλινα γεφύρια, άφθονα τρεχούμενα νερά, μαγγανοπήγαδα, παλιά εκκλησάκια, μποστάνια, πυκνή βλάστηση και ένα ρέμα με άφθονα τρεχούμενα νερά που δημιουργεί μικρούς καταρράκτες και λίμνες σε πολλά σημεία, προσφέροντας μία συναρπαστική εικόνα για τους φυσιολάτρες. 

Η βλάστηση κατά μήκος της διαδρομής πέρα από την πυκνότητα της, διακρίνεται για το μεγάλο πλήθος από διαφορετικά είδη δέντρων. Στη διαδρομή συναντάμε πλατάνια, σφενδάμια, πουρνάρια, χνουδοβελανιδιές, καστανιές, φτελιές, λεπτοκαρυές, γκορτσιές, τραχείς πεύκες, άγρια κυπαρίσσια, ιτιές, κερασιές, αγριόκεδρα, θαμνοκυπάρισσα, κράταιγοι, κοκκορεβυθιές, μυρτιές, λυγαριές, πικροδάφνες, ελιές και διάφορα οπωροφόρα. Η βλάστηση συμπληρώνεται με είδη, όπως σκίνα, λαδανιές, ρίγανες, θρούμπια, φασκόμηλα, θυμάρια, ρείκια, γαλατσίδες, κισσούς, κληματσίδες και βατομουριές.

Σε όλη τη διαδρομή, στα ανατολικά δεσπόζει το κάστρο της Ωριάς, ένα μικρό μεσαιωνικό κάστρο, χτισμένο πάνω σε ένα μετέωρο βράχο ύψους 60 μέτρων, με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στην κορυφή.

Δείτε το όπως το κατέγραψε με το drone του ο Κωνσταντινος Αναγνώστου:

Βρείτε τα πάντα για τα drones στο https://myhelis.com/ και αποκτήστε Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειριστή στο  https://drone.pilotschool.gr/ 
Δρυόπιδος 6 Γαλάτσι Αττικής 
Τηλ Επικοινωνίας : 2102136085

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ