Επαγγέλματα του μέλλοντος: Συνεργάτης στο 62% των θέσεων εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη αλλά με «έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων»

- Advertisement -

Η λέξη κλειδί είναι η περιέργεια, η επαφή με τον έξω κόσμο, είπε στο ΕΡΤΝews ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ (Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών), Κρίστιαν Χατζημηνάς, συμμετέχοντας στη συζήτηση για τα επαγγέλματα του μέλλοντος μαζί με την , διευθύντρια Μάρκετινγκ της Google Ελλάδαςκαι ΝΑ Ευρώπης, Μαρία Φουντά, η οποία μίλησε για «νέες θέσεις που δεν φανταζόμασταν πριν κάποιο καιρό, όπως οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης και οι εκπαιδευτές δεδομένων». Δεν γίνονται προσλήψεις μόνο αποφοίτωντου Πολυτεχνείου ή της Πληροφορικής, αφού «ακόμα και στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, υπάρχουν όλα τα άλλα τμήματα, το νομικό, το οικονομικό τμήμα, το μάρκετινγκ, το design, το δημιουργικό, άρα δεν χάνονται παραδοσιακά επαγγέλματα, απλά δημιουργούνται κι άλλα», πρόσθεσε.

Το 62% των θέσεων εργασίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 2,6 εκατομμύρια υφιστάμενες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Google, «συνεργάζεται» με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αυτοματοποιεί και επεξεργάζεται ταχύτατα τεράστιο όγκο δεδομένων βοηθώντας τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να έχουν χρόνο να κάνουν πιο στρατηγικά πράγματα, να ενημερωθούν ή να εκπαιδευτούν», είπε η Μαρία Φουντά.

Ό, τι σπουδάζεις δεν καθορίζει την καριέρα σου, είπε η κ. Φουντά μιλώντας από προσωπική εμπειρία, αφού, όπως είπε σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο, δούλεψε ως προγραμματιστής σε ιστοσελίδα στο εξωτερικό και στη συνέχεια βρέθηκε στις πωλήσεις στη Google όπου και της δόθηκε μια ευκαιρία στο μάρκετινγκ, ενώ στη συνέχεια πήγε στηνΙαπωνία.
«Οπότε σημασία έχουν η περιέργεια και διαρκής μάθηση», είπε.

«Αυτό που πραγματικά λείπει είναι οι ψηφιακές δεξιότητες»


Είμαστε στην Ευρώπη το νούμερο 25 στην κατάταξη για τις ψηφιακές δεξιότητες μεταξύ των 27 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτήν την έλλειψη την αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις επιχειρήσεις μας, είπε ο Κρίστιαν Χατζημηνάς προσθέτοντας:

«Χρειάζεται οπωσδήποτε μια μικροοικονομική παρέμβαση από την κυβέρνηση, γιατί έχουμε έχουμε τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι φοβάμαι πάρα πολύ ότι ξοδεύουμε πάρα πολύ σε υποδομές και δεν ξοδεύουμε αρκετά για τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στη δικιά μου την επιχείρηση είμαστε γεμάτοι από ανθρώπους του Πολυτεχνείου που είναι πάρα πολύ καλοί σαν μηχανικοί, αλλά αυτό που λείπει και στα παιδιά τα οποία βγαίνουν από το πανεπιστήμιο είναι η επαφή με τον έξω κόσμο.

Εγώ σε μια συνέντευξη τα πρώτα πράγματα που ρωτάω είναι κατά πόσο έχουν ταξιδέψει και ποια είναι τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Διότι εκτός από τις ψηφιακές δεξιότητες, πρέπει να υπάρχουν κοινωνικές δεξιότητες.
Δηλαδή πρέπει να έχει ταξιδέψει, να υπάρχουν παραστάσεις. Η λέξη κλειδί είναι η περιέργεια για να είσαι σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο.
Για τη σύνδεση του πτυχίου με την εργασία, ο Κρίστιαν Χατζημηνάς τόνισε ότι «στην Ένωση Ελλήνων Επιχειρηματιών επικρατεί η άποψη ότιοι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πανεπιστήμια. «Διότι έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού και ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να επανεκπαιδευτεί το προσωπικό», τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -
- Advertisement -

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ